Δύσκολες χαρακτήρισε τις αποφάσεις για τα σχολεία, η καθηγήτρια παθολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, τονίζοντας ότι υπάρχει ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και για τις μεταλλάξεις.
«Αγωνιζόμαστε τα παιδιά να βρίσκονται σε καλή ψυχολογική κατάσταση και να κοινωνικοποιούνται, αλλά την ίδια στιγμή ανησυχούμε ότι μπορεί πραγματικά να έχουν αυξηθεί τα κρούσματα παρόλο που τα στοιχεία δείχνουν ότι η μετάδοση δεν συμβαίνει από μαθητή σε μαθητή αλλά στο σπίτι του μαθητή, ή ενήλικες είναι εκείνοι που μεταδίδουν τη λοίμωξη στα παιδιά», είπε η καθηγήτρια μιλώντας στο Mega.
«Είπε ο αντιπόεδρος του ΕΟΔΥ ότι φοβάται πολύ το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος, μήπως αυτό έχει μεταφερθεί και στα παιδιά», σημείωσε η καθηγήτρια επισημαίνοντας ωστόσο ότι το χαρακτηριστικό του στελέχους είναι η γρήγορη μετάδοση, η οποία είναι 20-30% ταχύτερη και όχι η βαρύτερη λοίμωξη, ενώ τα παιδιά που νόσησαν ήταν ασυμπτωματικά.
«Περιμένουμε τους ειδικούς να μας πουν, αν το βρετανικό στέλεχος έχει μεταφερθεί και στα παιδιά», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις αποφάσεις για το αν θα κλείσουν τα σχολεία ή όχι, είπε πως πρέπει «να περιμένουμε 2-3 μέρες ακόμα, για να δούμε τι θα τροποποίησουμε την Παρασκευή και τι εισηγήσεις θα κάνουμε στην πολιτική ηγεσία».
«Έχουμε το δικαίωμα με όλους τους αριθμούς που έχουμε μπροστά μας να περιμένουμε» πρόσθεσε.
Η ίδια ανέφερε ότι όσο πιο πολύς κόσμος εμβολιάζεται, οι πιθανότητες αύξησης κρουσμάτων πιθανότατα θα είναι χαμηλότερες, προσθέτοντας ότι μέχρι τον Απρίλιο θα έχουν εμβολιαστεί οι πιο ευάλωτοι, επομένως θα αποσυμφορηθούν οι εντατικές.
Μακρή: Το υπουργείο ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών
Από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή σχολίασε αναφορικά με την πιθανότητα να κλείσουν τα σχολεία, ότι «το Υπουργείο δεν μπορεί να απαντήσει προδικάζοντας, αποκλείοντας ή προβλέποντας τι θα γίνει. Το Υπουργείο προχωρά βήμα – βήμα κι ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών και με βάση αυτές παίρνει την πολιτική απόφαση».
Ερωτηθείσα για τους μαθητές διαφορετικών ταχυτήτων καθώς αλλού τα μαθήματα γίνονται δια ζώσης και αλλού με τηλεκπαίδευση απάντησε ότι «αυτό είναι σύμφωνο με τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί. Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί στη χώρα μας αποτελεσματικά. Το Υπουργείο παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την ύλη στα παιδιά από τις “κόκκινες περιοχές” που διδάσκονται εξ’ αποστάσεως. Έχουμε μειώσει κατά 30% την ύλη».
Πρόσθεσε επίσης ότι: «δεν υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες στη διδασκαλία, υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι διδασκαλίας. έχπουμε ην εικόνα της ύλης που διδάσκεται. Παρακολουθούμε στενά την τηλεκπαίδευση».
Σχετικά με την οδηγία να χρησιμοποιούνται μόνο χειρουργικές μάσκες στα σχολεία της Γαλλίας, η υφυπουργός ανέφερε ότι «οι ειδικοί ξέρουν ποιες μάσκες είναι πιο αποτελεσματικές και στη συχέχεια το υπουργείο θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις», προσθέτοντας ότι «ακόμα δεν έχει τεθεί κάποια οδηγία από κάποιον αρμόδιο φορέα».