«Ο κορονοϊός είναι παγκόσμια πανδημία και απαιτεί παγκόσμιες λύσεις για να διασφαλιστεί ότι κανείς δε θα μείνει πίσω», τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ αναφορικά με τους εμβολιασμούς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Η ίδια υπογράμμισε ότι «έχουμε επίσης γυρίσει μια σελίδα και αρχίζουμε το 2021 με ισχυρά εργαλεία για να σταματήσουμε σταδιακά αυτήν την πανδημία. Υπάρχει φως στον ορίζοντα».
«Κάθε μέρα, σε ολόκληρη την ΕΕ, οι ομάδες που έχουν προτεραιότητα εμβολιάζονται με ασφαλή, αποτελεσματικά εμβόλια από την BioNTech / Pfizer και τη Moderna. Θα έρθουν περισσότερα εγκεκριμένα εμβόλια τις επόμενες εβδομάδες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έλαβε πρόσφατα αίτηση για το εμβόλιο AstraZeneca και αναμένει να λάβει περισσότερες αιτήσεις τους επόμενους μήνες», σημείωσε η Στέλλα Κυριακίδου.
Η επίτροπος προσέθεσε ότι «ο COVID-19 ήταν πάντα μεγαλύτερος από την ΕΕ. Είναι μια παγκόσμια πανδημία και απαιτεί παγκόσμιες λύσεις για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Καμία χώρα δεν θα είναι ασφαλής και καμία οικονομία δεν θα ανακάμψει πραγματικά έως ότου ο ιός τεθεί υπό έλεγχο σε όλες τις ηπείρους. Οι πρόσφατα εμφανιζόμενες μεταλλάξεις του ιού είναι απόδειξη για αυτό».
Όπως ανέφερε η Επίτροπος Υγείας, «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παίξει τον γεωπολιτικό της ρόλο εδώ, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ιδρυτικές της αξίες».
« Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι χρειάζονται εμβόλιο το παίρνουν, οπουδήποτε στον κόσμο. Ως μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, έχουμε επενδύσει στην παραγωγική ικανότητα, ώστε τα εμβόλια να είναι πιο γρήγορα διαθέσιμα σε όλους, παντού», επισήμανε.
Η ίδια σημείωσε ότι «μέσω του μηχανισμού ανταλλαγής εμβολίων, θα βοηθήσουμε ομάδες προτεραιότητας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της γειτονιάς, καθώς και επαγγελματίες υγείας σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, ιδίως στην Αφρική, και τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς σε ανθρωπιστικά περιβάλλοντα να αποκτήσουν έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια».
Τέλος, ανέφερε ότι θα υπάρξει παροχή επιχορηγήσεων 70 εκατομμυρίων ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να μπορούν να αγοράσουν εμβόλια από τα κράτη μέλη της ΕΕ.