Ο καφές φίλτρου – ή «γαλλικός», όπως τον αποκαλούμε στην Ελλάδα – αποτελεί μια εξαιρετική, χορταστική πρόταση για τις κρύες μέρες του χειμώνα και αναδεικνύει μοναδικά ορισμένα αρώματα του καφέ.
Αν και ο καφές φίλτρου έχει αποκτήσει κακό όνομα σαν άνοστος και χωρίς άρωμα, αυτό οφείλεται σε μερικά διαδεδομένα λάθη στον τρόπο παρασκευής του. Με μερικές απλές κι ανέξοδες συμβουλές, που μοιράστηκε μαζί μας το Coffees.gr, μπορούμε να απογειώσουμε τον «γαλλικό» μας, καταλήγοντας σε μια απολαυστική κούπα με πλούσια γεύση.
- Δίνουμε σημασία στον καφέ που χρησιμοποιούμε
Αν προτιμάμε τον έτοιμο, αλεσμένο καφέ, επιλέγουμε ένα ποιοτικό χαρμάνι και δίνουμε σημασία στη σωστή αποθήκευση του όταν ανοίξουμε στη συσκευασία, καθώς ο αλεσμένος καφές χάνει το άρωμά του γρήγορα. Αν επιθυμούμε φρεσκοαλεσμένο καφέ, επενδύουμε σε ένα μύλο άλεσης, για να απολαμβάνουμε τα αρώματα του καφέ στο μέγιστο.
- Προσέχουμε ιδιαίτερα το βαθμό άλεσης του καφέ
Οι έτοιμοι, αλεσμένοι καφέδες φίλτρου είναι ιδανικοί για τις συμβατικές, αυτόματες καφετιέρες, όμως αν χρησιμοποιούμε κάποια άλλη συσκευή για εκχύλιση φίλτρου (French Press, Aeropress, Dripper κλπ) τότε ο βαθμός άλεσης οφείλει να είναι διαφορετικός και ένας μύλος θα μας λύσει τα χέρια. Μερικές δοκιμές αρκούν για να καταλήξουμε στην ιδανική άλεση.
- Μετράμε προσεκτικά τον καφέ που θα χρησιμοποιήσουμε
Αρκετές φορές, καταφεύγουμε σε εμπειρικές μεθόδους προκειμένου να αποφασίσουμε πόσο καφέ θα χρησιμοποιήσουμε, ωστόσο η μόνη σίγουρη κι ενδεδειγμένη λύση για μια κούπα με πλούσια γεύση είναι το ακριβές ζύγισμα του καφέ. Ξεκινώντας με 6 – 6.5 γραμμάρια καφέ / 100 ml μπορούμε να πειραματιστούμε για να φτάσουμε στην κούπα που επιθυμούμε.
- Βρέχουμε τους κόκκους με ζεστό νερό πριν την εκχύλιση
Μουλιάζοντας τον καφέ μας σε ζεστό νερό πριν την κυρίως εκχύλιση, βοηθούμε τα αρώματα να «ξεδιπλωθούν» καλύτερα. Η προεκχύλιση ακούγεται λεπτομέρεια, αλλά είναι σημαντική.
- Προσέχουμε τη θερμοκρασία του νερού
Η θερμοκρασία του νερού παίζει ρόλο: υπερβολικά ζεστό νερό θα «κάψει» τον καφέ μας, ενώ το κρύο νερό θα τον υποεκχυλίσει και θα βγει αδύναμος. Αν η καφετιέρα μας δεν έχει σχετική ρύθμιση, μπορούμε να στραφούμε σε πιο «χειροκίνητες» μεθόδους (French Press ή Dripper).
- Χρησιμοποιούμε το σωστό νερό
Aν η περιοχή μας έχει σκληρό νερό, καλύτερα να ετοιμάσουμε τον καφέ μας με εμφιαλωμένο νερό (και όχι με απιονισμένο, όπως προτείνουν πολύ, καθώς είναι λάθος).
- Ετοιμάζουμε μόνο όσο καφέ θα καταναλώσουμε
Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο, για τον ουρανίσκο αλλά και για το στομάχι, από τον καφέ φίλτρου που έχει μείνει για ώρες στη θερμαινόμενη «πλάκα» της μηχανής. Ετοιμάζουμε μόνο όσο καφέ θα καταναλώσουμε, για να απολαύσουμε το μάξιμουμ της γεύσης και του αρώματός του.
Ο καφές φίλτρου είναι μια μέθοδος εκχύλισης που μπορεί να μας χαρίσει μοναδικές στιγμές – αρκεί να ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα και να του δώσουμε την προσοχή που του αξίζει. Τα αποτελέσματα θα φανούν στην κούπα μας. Το Coffees.gr είναι το μεγαλύτερο e-shop στην ελληνική αγορά του καφέ, με ειδίκευση στον καφέ espresso και όλα τα σχετικά προϊόντα. Στον ιστότοπο του Coffees.gr, εκτός από τεράστια ποικιλία σε όλα τα μεγάλα brands espresso, μπορεί κανείς να βρει δεκάδες tips και συμβουλές, για να ξυπνήσει τον barista που κρύβει μέσα του.