Σε πλήρη ανάπτυξη και με τα προβλήματα που προέκυψαν με τον υδροφόρο ορίζοντα να έχουν ξεπεραστεί, βρίσκεται το έργο της επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
«Τα προβλήματα που υπήρξαν με τον εντοπισμό του υδροφόρου ορίζοντα σε μεγαλύτερο ύψος έχουν ξεπεραστεί και το έργο προχωρά καλά» υπογράμμισε η κ. Μενδώνη κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.
Στη συνέχεια προσθέτει: «Έχουμε βέβαια μια γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να επιλύσουμε, αλλά η εικόνα του εργοταξίου είναι η εικόνα ενός ενεργού και δυναμικού εργοταξίου που είναι πολύ σημαντικό, γιατί η Πινακοθήκη και κάθε τέτοιου μεγέθους και σημασίας κτίριο στην Αθήνα δεν μπορεί να σταματήσει καμία στιγμή. Μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο από τον προγραμματισμένο, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει. Αυτή είναι η αγωνία όλων μας».
Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετώπισε το έργο της επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης ήταν ο εντοπισμός του υδροφόρου ορίζοντα σε βάθος κατά οκτώ μέτρα μικρότερο από όσο αρχικά υπολογιζόταν. Τα νέα δεδομένα οδήγησαν σε τροποποίηση της στατικής μελέτης, που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).
Η Εθνική Πινακοθήκη απευθύνθηκε στη συνέχεια σε ειδικούς εμπειρογνώμονες, προκειμένου να διατυπώσουν προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος και την επισφράγιση της ασφάλειας του κτιρίου και των θησαυρών που θα στεγάσει.
Τα κύρια προβλήματα που προκύπτουν από τα νέα δεδομένα είναι οι πρόσθετες ωθήσεις λόγω του νερού, η ασκούμενη άνωση στον πυθμένα της κατασκευής και η ανάγκη για αντλήσεις στη φάση κατασκευής του έργου.
Με βάση τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων κατατέθηκε η νέα επικαιροποιημένη στατική μελέτη και μελέτη αντιστήριξης των πρανών η οποία εγκρίθηκε χτες ομόφωνα από το ΚΣΝΜ.