Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, συναντήθηκε σήμερα στο δημαρχείο Κασσάνδρας με το Διοικητικό Συμβούλιο των ξενοδόχων της Χαλκιδικής και με εκπροσώπους τουριστικών πρακτόρων της περιοχής παρουσία του υποψηφίου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Μάρκου Μπόλαρη και του υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Απόστολου Πάνα, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην τουριστική ανάπτυξη της Χαλκιδικής.
Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη προβολής της περιοχής ενώ ευχαρίστησαν ιδιαιτέρως τον υπουργό για τη στήριξη που δόθηκε στη Χαλκιδική μέσω του You in Greece.
Επεσήμαναν ότι πρέπει να ενισχυθεί το αεροδρόμιο Μακεδονία προκειμένου να μπορεί να δεχθεί περισσότερους επισκέπτες και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τις συζητήσεις που γίνονται σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την προσέλκυση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους.
Εκτός των άλλων τόνισαν την ανάγκη ανάπτυξης περιοχών για γκολφ στη Χαλκιδική αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας θεματικού πάρκου στον άγιο Μάμα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς του υπουργείου για τη διευκόλυνση των ρώσων τουριστών στο θέμα της visa και τα θετικά αποτελέσματα που έχουν αποφέρει.
Τέλος επεσήμαναν ότι η Χαλκιδική μπορεί να αναπτυχθεί ως προορισμός περιβαλλοντικής δράσης δημιουργώντας ένα νέο τουριστικό προϊόν και αναφέρθηκαν στην ανάγκη ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, η οποία μπορεί να στηρίξει ολόκληρη την περιφέρεια.
Ο υπουργός συμφώνησε απόλυτα στην ανάγκη προβολής της περιοχής και ανάδειξης της Θεσσαλονίκης και αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών» που έχει στόχο να κάνει τη Θεσσαλονίκη ελκυστικό προορισμό, να αναδείξει τη μοναδική της ταυτότητα, να ενισχύσει την εξωστρέφεια της και να συσπειρώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα κάθε χρόνο ένας πολιτισμός θα φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη: το 2011 η Μέση Ανατολή και το Ισραήλ, το 2012 η Νοτιοανατολική Ευρώπη, το 2013 η Κίνα και το 2014 η Ρωσία.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που γίνεται στην περιοχή τόσο για την τουριστική όσο και για την πολιτιστική ανάπτυξη μέσω του ΕΣΠΑ (επισυνάπτεται πίνακας). Είναι προφανές ότι η στήριξη και η ανάδειξη αρχαιολογικών, βυζαντινών και άλλων μνημείων αποτελούν πυλώνα για την προώθηση της περιοχής ως ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν.
Ο κ. Γερουλάνος επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι σχέσεις της Χαλκιδικής και ευρύτερα της βορείου Ελλάδος με αγορές όπως το Ισραήλ (από 1/5 έως 20/10/2010, στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής σημειώθηκε αύξηση προσέλευσης ισραηλινών επισκεπτών κατά 200%) αλλά και να εδραιωθούν οι τουριστικές σχέσεις με τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Σημείωσε ότι η περιοχή επλήγη ιδιαιτέρως εξ αιτίας της πτώσης της κίνησης από Αγγλία και Γερμανία (εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης στην Αγγλία, του κλεισίματος τριών τουριστικών γραφείων, αλλά και της δυσφήμισης της Ελλάδας από το γερμανικό τύπο). Ο κ. Γερουλάνος σημείωσε πως χωρίς να εγκαταλείπονται οι παραδοσιακές μας αγορές είναι σημαντικό να χτιστούν σχέσεις και με νέες ανερχόμενες αγορές που εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.