Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται, σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου.
Το σκάφος απέπλευσε, χθες, από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ είχε για αρκετές ώρες κλειστό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού του, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Σκηνικό πόλωσης στο Αιγαίο – Σε ετοιμότητα ξανά ο ελληνικός στόλος
Πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές επαφές της κυβέρνησης και έντονες οι παρασκηνιακές διεργασίες σε μια απαιτητική εβδομάδα που ξεκίνησε με την αιφνιδιαστική κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία εξέδωσε Navtex για έρευνες του Oruc Reis, κοντά στο Καστελόριζο, τη στιγμή που όλοι ανέμεναν την οριστικοποίηση για την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών.
Το σκηνικό πόλωσης που έχει δημιουργηθεί αναμένεται να κορυφωθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή με τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Η ελληνική πλευρά «ποντάρει» στο εν λόγω συμβούλιο επισημαίνοντας, ότι θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς θα «ενεργοποιηθεί» η εργαλειοθήκη που απαιτείται για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών, δηλαδή οι κυρώσεις.
Στο μεταξύ, σήμερα Τρίτη και 13, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στη 1 το μεσημέρι τον Καναδό υπουργό Εξωτερικών, κ. François-Philippe Champagne και στις 7 το απόγευμα τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας. Χθες συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προλειαίνοντας το κλίμα και καταγγέλλοντας τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.
H Τουρκία στήνει προβοκάτσια;
Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis πλέει από χθες το απόγευμα στην περιοχή που έχει δεσμεύσει για έρευνες, με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, κλειστούς τους πομπούς και συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία. Από την πλευρά του, το τουρκικό υπ. Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι το Oruc Reis βρίσκεται απολύτως εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες από εκεί που τις είχε σταματήσει. Αναλυτικότερα, η Άγκυρα δεσμεύει περιοχή βορειότερα απ’ ότι οι προηγούμενες 3 Navtex που είχαν αφετηρία τις 10 Αυγούστου ακολουθώντας μια τακτική να έρχεται ολοένα και πιο κοντά στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, δηλαδή πολύ κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα, φτάνοντας μάλιστα στα 6,5 ναυτικά μίλια.
Υπό τις συνθήκες αυτές, στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν στο newsbeast.gr ότι η προσπάθεια καθορισμού των εξελίξεων από την Τουρκία με τη μέθοδο του στρατιωτικού καταναγκασμού είναι άκρως ανησυχητική. «Η Τουρκία επιχειρεί να μεταφέρει τα βάρη σε τρίτους, δημιουργώντας ασφυκτικό κλίμα. Εργαλειοποιεί το διεθνές δίκαιο αλλά δεν το αποδέχεται. Πρόκειται για ευθεία και άμεση απειλή. Η Ελλάδα χρειάζεται ουσιαστικούς συμμάχους» επισημαίνουν.
Γεραπετρίτης: Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο
«Ήμασταν προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο», διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «όταν ο φερόμενος συνομιλητής σου είναι ο Πρόεδρος της Τουρκίας τίποτε δεν είναι απολύτως προβλέψιμο». Γι’ αυτό, συνέχισε, «είχαμε προνοήσει ώστε εγκαίρως να έχουμε μέσα στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μια αποστροφή, που είναι πολύ συγκεκριμένη: δηλαδή ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να γίνουν υπό όρους ειρήνης, διαφορετικά ως τον Δεκέμβριο θα αναθεωρηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Αυξημένη ετοιμότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις
Πάντως, οι τελευταίες εκτιμήσεις από το Ελληνικό Επιτελείο, έλεγαν ότι προετοιμάζονται ήδη για μια νέα ιδιαίτερα μακρά περίοδο έντασης με την γείτονα καθώς οι προσπάθειες αμφισβήτησης της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας με «σημαία» το σεισμογραφικό αναμένεται να διαρκέσουν πάνω από δέκα ημέρες. Για το λόγο αυτό, το Ελληνικό Επιτελείο, έθεσε σε αυξημένη ετοιμότητα τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που έχουν υπηρεσία, προκειμένου να βρίσκονται σε προωθημένες θέσεις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Οι κατευθύνσεις από τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στους Αρχηγούς των Επιτελείων κι από εκεί προς τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων αλλά και του συνόλου των στελεχών των Ε.Δ. είναι ότι απαιτείται ιδιαίτερη ψυχραιμία, αποφασιστικότητα αλλά και ανάλογη ετοιμότητα αντίδρασης στο ενδεχόμενο μιας προβοκατόρικης ενέργειας.
Ο παράγοντας Γερμανία
Στον απόηχο της αναζωπύρωσης των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ από την Άγκυρα, το Βερολίνο έχει έντονες ανησυχίες ότι η πρόσφατη διαμεσολάβηση της Άγκελα Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά μπορεί να οδηγηθεί σε εκτροχιασμό. Το κλίμα είναι βαρύ και δύσκολα πια μπορεί να διατηρηθεί από τη Γερμανία η μετριοπαθής στάση που τηρήθηκε μέχρι σήμερα. Ενδεικτικό όλης αυτής της κατάστασης είναι το γεγονός, ότι τελικώς η προσπάθεια για διαμεσολάβηση της Γερμανίας μετατρέπεται σε επίσκεψη του Χάικο Μάας σήμερα σε Αθήνα και Λευκωσία, καθώς όπως συνέβη και με την επίσκεψη Πομπέο, ματαίωσε την επίσκεψή του στην Άγκυρα.
Επικίνδυνη συγκυρία στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική τροχιά και επικρατεί μεγάλος εσωτερικός διχασμός, γεγονός που δεν ευνοεί την Ελλάδα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, διότι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Τραμπ είναι αποκλειστικά και μόνο η επανεκλογή του. Οι τελευταίες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε την Παρασκευή ότι «ο εξαναγκασμός, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν αποτελούν τρόπους επίλυσης της διαμάχης για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο».