Με κύριο θέμα την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και δια βίου μάθηση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα συνάντηση της υπουργού Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, της υφυπουργού, Σοφίας Ζαχαράκη και των γενικών γραμματέων, Σίσσυς Γκίκα και Γιώργου Βούτσινου με αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, τον Γενικό Γραμματέα Ιωάννη Λυμβαίο και το στέλεχος της ΕΣΑμεΑ Χριστίνα Σαμαρά.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να εξεταστούν από το υπουργείο ζητήματα που θα αφορούν τα άτομα με αναπηρία εν όψει της κατάρτισης σχεδίου νόμου για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Επιπλέον, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων συζητήθηκαν και θέματα εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού της δημόσιας εκπαίδευσης που είναι άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση ή/και έχουν στη φροντίδα τους άτομο με αναπηρία, οι οποίοι λόγω της χαμηλής μοριοδότησης που λαμβάνουν με το νέο σύστημα προσλήψεων, δεν μπορούν να διοριστούν κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και ο Γενικός Γραμματέας τόνισαν ότι η Ελλάδα δεν παρέχει οργανωμένη επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ, δεν υπάρχει σύνδεση αυτών των δομών, σχολείων (ΕΕΕΕΚ, ΕΝΕΓΥΛ) και σχολών με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και δεν προβλέπεται πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
Η ΕΣΑμεΑ επανέλαβε στην υπουργό τη θέση του αναπηρικού κινήματος της χώρας η οποία είναι ότι, κάθε νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για την αναμόρφωση του εθνικού συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης οφείλει να αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, ενσωματώνοντας πλήρως σε αυτό τη δικαιωματική οπτική της αναπηρίας, την οποία η χώρα μας έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει με την κύρωση (ν.4074/2012) από τη Βουλή των Ελλήνων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.
Σχετικά με τα θέματα που σχετίζονται με το σύστημα με το οποίο πραγματοποιούνται οι προσλήψεις, η ΕΣΑμεΑ ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση, ώστε κατά την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και όσων προστατεύουν άτομο με αναπηρία σε σχολική μονάδα, να λαμβάνεται υπόψη και ο τόπος κατοικίας τους, καθώς επίσης να μην ισχύσει ο χρονικός περιορισμός της παρ. 5 του άρθρου 62 του ν. 4589/2019 για απόσπαση ή μετάθεση σε εκπαιδευτικούς, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και σε όσους προστατεύουν άτομο με βαριά αναπηρία.
Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ, η υπουργός αντιμετώπισε θετικά το ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης των εκπαιδευτικών, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και όσων προστατεύουν άτομο με αναπηρία, και δεσμεύτηκε ότι θα το μελετήσουν ώστε να εξεταστεί η εύρεση λύσης γι’ αυτό το ζήτημα, καθώς και ότι θα υπάρξει και επόμενη συνάντηση ώστε να συζητηθούν εκ νέου όλα αυτά τα ζητήματα.