Σήμα κινδύνου για τον κορονοϊό εκπέμπουν οι ειδικοί που τονίζουν σε κάθε τόνο ότι αν δεν ληφθούν άμεσα νέα μέτρα, η κατάσταση μπορεί ξεφύγει και να γίνει ανεξέλεγκτη.
Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι η επιστροφή των εκδρομέων στα μεγάλα αστικά κέντρα και η μεταφορά και διάδοση του κορονοϊού από τους νέους, τόσο στους μεγαλύτερους όσο και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Με τον κίνδυνο της εξάπλωσης του κορονοϊού να ελλοχεύει, λόγω του συγχρωτισμού, δόθηκε εντολή για τυχαίο επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για τους εισερχόμενους στην Περιφέρεια ταξιδιώτες.
Τεστ κορονοϊού στα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας
Εντολή για άμεσο επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο, δόθηκε ήδη από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη. Οι έλεγχοι θα γίνονται στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας σε ταξιδιώτες που μπαίνουν στην Περιφέρεια επιστρέφοντας από τις διακοπές τους στα νησιά.
«Θα περιφρουρήσουμε την ασφάλεια της Δημόσιας Υγείας στις πύλες εισόδου της Περιφέρειας για τον περιορισμό του φαινομένου της διασποράς των μολύνσεων από τους επιστρέφοντες από τις διακοπές” δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης.
Πρόκειται για μια ειδική δράση που θα κάνει η Περιφέρεια Αττικής στα δύο μεγάλα λιμάνια του Πειραιά και του Ραφήνας την Κυριακή 16 Αυγούστου με στόχο την ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών που επιστρέφουν από τις διακοπές ώστε να προασπίσουν κατά την επάνοδό τους στην Αττική το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα, και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες.
Ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, τα οποία εδώ και τρεις μήνες κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον Covid-19 στην Αττική, (πάνω από 3 χιλιάδες έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί) θα βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής και μέχρι τη δύση του ηλίου στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες.
Παράλληλα, εθελοντές της Περιφέρειας Αττικής θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προφύλαξης για τη μη διασπορά της επιδημίας, ενημερώνοντας με λεπτομέρεια τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους μετάδοσης του COVID -19 στην κοινότητα.
Έμφαση δίνεται για τις περιπτώσεις ασυμτπωματικών φορέων και δραστηριοτήτων που κατά την διάρκεια του ταξιδιού ενδέχεται να έχουν εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου τους πολίτες.
Ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα είναι τυχαίος.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Η Περιφέρεια Αττικής με στοχευμένες δράσεις και υπό την εποπτεία του συντονιστικού οργάνου που έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασία και του ΙΣΑ, έχει θέσει τους μηχανισμούς και τις υπηρεσίες της σε συναγερμό, ώστε να αναχαιτισθεί η έκρηξη της επιδημίας που παρατηρείται στην επικράτεια, αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής στην καρδιά του καλοκαιριού, τον Δεκαπενταύγουστο.
Για αυτό σπεύδουμε, από την πρώτη μέρα επιστροφής των εκδρομέων στο λεκανοπέδιο να ελέγξουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε για την ατομική ευθύνη που απαιτείται από όλους μας και τη μέριμνα για την προφύλαξη των πόλεων μας από την τρομερή επιδημία.
Θα σταθούμε φρουροί στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και μέσω τηλεφωνικού κέντρου 1110 που ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των πολιτών επί 24ώρου βάσεως, θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου και ειδικά των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας».
Σύψας: Πιθανά νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα – Στο τραπέζι η επιστροφή των SMS τοπικά
Για μεγάλο κίνδυνο διασποράς του ιού στην κοινότητα, από την επιστροφή των αδειούχων στα αστικά κέντρα, έκανε λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι ταξιδιώτες κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν την επιδημία με την επιστροφή τους και συμβούλεψε όσους επιστρέφουν από διακοπές να «θεωρήσουν τον εαυτό τους μολυσμένο» και να θέσουν τον εαυτό τους σε ένα 7ημερο οικιοθελή αυτοπεριορισμό.
«Πρέπει να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικωμένους στην οικογένειά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «δεν χρειάζεται να επιβληθεί ή να δοθεί κάποια οδηγία από την Πολιτεία, είναι ευθύνη του καθενός μας να προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, είναι αυτονόητο».
Ερωτηθείς για το αν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως η επιστροφή του SMS, τόνισε ότι «είναι πάνω στο τραπέζι η επιστροφή του SMS τοπικά, γεωγραφικά αν υπάρχει κάπου μεγάλη διασπορά του ιού».
Τονίζοντας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ότι οι ειδικοί «επιτηρούμε συνεχώς την πανδημία». «Δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα, και χθες κάναμε προτάσεις στην κυβέρνηση».
Αναφορικά με την έναρξη των σχολείων, ανέφερε πως «δεν έχουμε λάβει ακόμα αποφάσεις για τα σχολεία, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα ληφθούν οι αποφάσεις, σίγουρα θα ανοίξουν», τόνισε.
«Σε περιοχές που δεν έχουν μεγάλο φορτίο, θα ανοίξουν σε κανονικές συνθήκες με τα παιδιά να φορούν μάσκα. Σε περιοχές με υψηλό φορτίο (όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη) ενδεχομένως τα σχολεία να ανοίξουν όπως άνοιξαν στα τέλη Μάη».
Ανησυχητική εξέλιξη είναι η ύπαρξη κρουσμάτων σε κλειστές δομές
«Είναι αρνητική εξέλιξη η διασπορά σε κλειστές δομές γιατί εκεί υπάρχει υπερμετάδοση. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την εξέλιξη. Παρατηρούμε επίσης ενδοιατρικές διασπορές. Πλέον γίνεται έλεγχος σε όλους τους γιατρούς που γυρνούν από τις διακοπές τους, πριν αναλάβουν υπηρεσία».
Παρέμβαση στην κουβέντα έκανε ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, κ. Θεόδωρος Τσούχλος που αναφέρθηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ενδεχομένως θα λειτουργήσουν τα σχολεία.
«Ακόμα και αν δεν δυσκολέψουν τα πράγματα, υπάρχει πρόταση για Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα σχολεία να ανοίξουν εκ περιτροπής ή εξ’ αποστάσεως τα σχολεία», σημείωσε.
Για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι υπάρχει η Γ’ Λυκείου, με τους μαθητές από όλη την Ελλάδα να καλούνται να δώσουν πανελλαδικές έχοντας διδαχθεί την ίδια ύλη.
«Πρέπει να καλυφθεί το έξοδο με τις μάσκες, εφόσον είναι απαραίτητο», πρόσθεσε, σημειώνοντας τις ελλείψεις ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς κάτω από ειδικές συνθήκες.
«Τα τεχνικά είναι ζητήματα του Υπ. Παιδείας», απάντησε ο κ. Σύψας.
Τα σενάρια για νέα μέτρα
«Θα υπάρξει κάποια πρόταση για τα άτομα που θα επιτρέπεται να είναι συγκεντρωμένα ακόμα και σε ανοιχτό χώρο, αλλά δεν έχει σημασία να ζητάμε συνεχώς από την πολιτεία να αστυνομεύει τον πολίτη, αν ο ίδιος δεν αντιληφθεί τον κίνδυνο».
«Περιμένουμε οι πολίτες να κάνουν το καθήκον τους», υπογράμμισε «Τα σενάρια θα είναι εφιαλτικά, το σύστημα υγείας θα πιεστεί», ανέφερε ερωτηθείς για μια πιθανή αρνητική εξέλιξη.
Ωστόσο παρουσιάστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι: «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις αρχές Αυγούστου, θα αποδώσουν και θα έχουμε σταθεροποίηση της επιδημίας».
Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχήσει περισσότερο, είναι ο αυξημένος αριθμός διασωληνωμένων ασθενών (πέρα από τα κρούσματα και τους θανάτους), σύμφωνα με τον γνωστό λοιμωξιολόγο, που ανέφερε ότι «δεν είμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα, έχουμε 24 διασωληνωμένους, το σύστημα δεν πιέζεται αλλά πρέπει να ανακοπεί η δυναμική της επιδημίας».
Τσακρής: Είμαστε στο δεύτερο επιδημιολογικό κύμα
«Στην ουσία είμαστε στο δεύτερο επιδημιολογικό κύμα κορονοϊού και υπάρχει ιδιαίτερα αυξητική τάση και είναι πιθανό να δούμε πια και στις νοσηλείες αυξητικές τάσεις. Είναι ιδιαίτερα πιθανό να δούμε μεγάλη αύξηση», είπε μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.
«Αν δεν προλάβουμε να το ανακάμψουμε τώρα, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα το επόμενο διάστημα» επισήμανε.
Οι διαφορές αυτού του κύματος σε σχέση με το κύμα κορονοϊού την άνοιξη ο καθηγητής είπε ότι είναι τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, ότι εξαπλώνεται σε νεότερες ηλικίες και το καλοκαίρι, που οι αναπνευστικές λοιμώξεις είναι πιο ήπιες».
«Αν δεν πάρουμε έγκαιρα δραστικά μέτρα θα υπάρχει εξάπλωση και σε μεγαλύτερες ηλικίες», είπε.