Στην ανατολική Αττική, ανάμεσα στην Βραυρώνα και στο Πόρτο Ράφτη, βρίσκεται η γραφική παραθαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς, ένα υπέροχο μέρος με γαλαζοπράσινα νερά και μικρές νησίδες κοντά στη στεριά που κόβουν τον βοριά όταν φυσάει, με αποτέλεσμα να μην έχει ιδιαίτερο κύμα.
Οι αμέτρητοι επισκέπτες της περιοχής διαπιστώνουν, ότι στο τέρμα του δρόμου της Χαμολιάς (με κατεύθυνση προς Πόρτο Ράφτη), εκεί που τελειώνει η άσφαλτος, ορθώνεται ένας λόφος από μπάζα και αδρανή υλικά. Αυτό κατέγραψε μεταξύ άλλων με την κάμερά του και ο κ. Ιωσήφ Παπαδόπουλος, ανεβάζοντας τον περασμένο Σεπτέμβριο το σχετικό βίντεο στο κανάλι που διατηρεί στο YouTube.
Όπως θα διαπιστώσετε και εσείς, δίπλα σε αυτό τον ιδιότυπο λόφο από μπάζα, υπάρχει μια πινακίδα η οποία ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό κράτος και φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Αττικής, πρόκειται να υλοποιηθεί ένα έργο που φέρει την ονομασία «Συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση ακαθάρτων περιοχών Κορωπίου – Παιανίας».
Μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος έχει καταγράψει σχετικές εικόνες και με drones αποτυπώνοντας ανάγλυφα όλη την περιοχή.
Εκεί ακριβώς, σε αυτό τον πανέμορφο τόπο, θα μεταφέρονται και θα εκρέουν στη θάλασσα τα λύματα από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας, που δημιουργείται αυτό τον καιρό δίπλα ακριβώς από τον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος». Μέσω σωλήνων συνολικού μήκους 53 χιλιομέτρων θα καταλήγουν στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Μαρκόπουλου όπου ανήκει η Χαμολιά, κάτι που όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής που ήδη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.
Προ ημερών πραγματοποιήθηκε στο Πόρτο Ράφτη η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και όπως τονίζει στο newsbeast ο δήμαρχος Μαρκόπουλου Μεσογαίας κ. Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης θα υπάρξουν κι άλλες, αφού «δεν θέλουμε να μετατραπεί ο τόπος μας στη μεγαλύτερη χαβούζα της Αττικής».
Παράλληλα ο δήμος προσφεύγει νομικά και κατά των ιθυνόντων, καθώς το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων κατασκευάζεται με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής και ακολούθως η ΕΥΔΑΠ θα είναι αυτή που θα αναλάβει τη διαχείρισή του. Ο τοπικός πληθυσμός κάνει λόγο για σαφή υποβάθμιση του μέρους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και προκρίνουν μια σειρά από άλλες λύσεις (όπως για παράδειγμα να καταλήγουν τα λύματα στην Ψυττάλεια), χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν εισακουστεί.
Δείτε το βίντεο: