Κυριότερο έλλειμμα των Ελλήνων είναι η αυτογνωσία, σύμφωνα με τον Διονύση Τσακνή, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα εφόδια που χρειάζεται κανείς για να προχωρήσει είναι τέσσερα: Γνώση, αγάπη, φιλαλήθεια και ενδιαφέρον για ό,τι συμβαίνει γύρω του.

«Θυμώνω που δεν αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του κακού που επιχειρείται σε βάρος μας και μένουμε ή απαθείς ή αδιάφοροι ή δειλοί», λέει χαρακτηριστικά σε ένθετο της εφημερίδας «Real News».

«Όταν λέω ότι πρέπει να αποκτήσουμε κοινωνική αυτογνωσία εννοώ ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είμαστε, ποιος είναι ο ρόλος μας και πώς πρέπει να πολιτευόμαστε», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι πολιτικές ηγεσίες στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών ήταν και είναι στο πλευρό του κεφαλαίου», ενώ προσθέτει ότι «έκαναν τη δουλειά τους άριστα ως προς αυτό». «Αλίμονο στη φτωχολογιά που δεν έχει πλέον πρόσβαση ούτε στο κατώφλι του νοσοκομείου», τονίζει.

Ο Διονύσης Τσακνής πιστεύει ότι το χάρισμα που έχασε η κοινωνία είναι η αλληλεγγύη. «Διαφωνώ κραυγαλέα με τη φράση του Πάγκαλου “Μαζί τα φάγαμε”. Εσύ είσαι ο διαφθορέας. Εσύ διέφθειρες το λαό για να διαιωνίσεις την εξουσία σου. Εσύ εξαγόρασες την ψήφο του για ένα κομμάτι ψωμί και τώρα ζητάς να εξομοιώσουμε τη δική σου ευθύνη με εκείνη των νηστικών», λέει μεταξύ άλλων.

Και καταλήγει: «Έχει εξαπολυθεί μια βιομηχανία φόβου. Βομβαρδίζεται ο κόσμος καθημερινά με μεγατόνους φόβου. Σκιάζεσαι να ανοίξεις την τηλεόραση να δεις ειδήσεις. Λες: “Τι θα ακούσω σήμερα Θεέ μου!”. Αυτό είναι πολύ καλά μεθοδευμένο. Ο φοβισμένος άνθρωπος είναι εξ ορισμού ανήμπορος να σκεφτεί και να αντιδράσει».