Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προχωρά η παραγωγή του υποβρύχιου καλωδίου μήκους 135 χλμ. για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να ποντιστεί και η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ επισκέφθηκε χθες επίσκεψη το εργοστάσιο της «Ελληνικά Καλώδια», που έχει αναλάβει την παραγωγή του καλωδίου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου θα ξεκινήσει παράλληλα από τις δύο ανάδοχες εταιρείες, Fulgor-Ελληνικά Καλώδια και Prysmian, στα μέσα Σεπτεμβρίου στα Χανιά. Μόλις ηλεκτριστεί τον Δεκέμβριο του 2020, η πρώτη «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης θα καλύπτει το 34% της απαιτούμενης ενέργειας του νησιού. Με την ολοκλήρωση και της «μεγάλης» διασύνδεσης Ηράκλειο-Αττική το 2023, η Κρήτη θα ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από το ηπειρωτικό σύστημα και οι ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας θα σβήσουν οριστικά.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την πορεία κατασκευής του πρώτου καλωδίου που θα τροφοδοτήσει την Κρήτη με καθαρό, φθηνό και αξιόπιστο ρεύμα από την ηπειρωτική χώρα. Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου ενσωματώνει μία σειρά από καινοτόμα χαρακτηριστικά παγκοσμίως και παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας κατορθώσαμε να το κρατήσουμε στις ράγες χάρη στην ετοιμότητα του Διαχειριστή και των αναδόχων μας» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης.
«Είμαστε περήφανοι που στηρίζουμε τον μακροχρόνιο σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού συστήματος, συμβάλλοντας με τις δυνάμεις μας στην ασφαλή τροφοδοσία με καθαρή και οικονομική ενέργεια του μεγαλύτερου νησιού της χώρας. Πρόκειται για ένα από τα πιο απαιτητικά έργα που έχουμε αναλάβει, αλλά όλοι μας στην “Ελληνικά Καλώδια” εργαζόμαστε εντατικά για την έγκαιρη και ασφαλή ολοκλήρωσή του», τόνισε ο γενικός διευθυντής της «Ελληνικά Καλώδια», Αλέξιος Αλεξίου.
Όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ, η πρώτη διασύνδεση της Κρήτης παρουσιάζει σειρά τεχνολογικών καινοτομιών, καθώς:
– Αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως.
– Η πόντιση των υποβρύχιων καλωδίων πραγματοποιείται σε βάθος 1.000 μέτρων, γεγονός που καθιστά το έργο τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο.
– Προκειμένου να γίνει δυνατή η υλοποίηση του έργου, έχουν ενσωματωθεί σημαντικές καινοτομίες για τη βελτίωση του σχεδιασμού καλωδίων (καλώδια ελαφρύτερα και ισχυρότερα) και πόντισης καλωδίων (μεγαλύτερα σκάφη και βελτιωμένες τεχνικές).
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ, υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).