Αγωνιστικό «παρών» στην Αθήνα δίνουν σε λίγες ώρες αγρότες από όλη την Ελλάδα, οι οργανώσεις των οποίων βρίσκονται σε πυρετώδεις διεργασίες για την καλύτερη δυνατή οργάνωση του αυριανού συλλαλητηρίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 στην πλατεία Βάθη. Οι έως τώρα προβλέψεις μιλούν για αυξημένη συμμετοχή όχι μόνο από τον αγροτικό κόσμο, καθώς έχει απευθυνθεί κάλεσμα να συμμετάσχουν εργαζόμενοι και από άλλους τομείς.
Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Μαρούδας Ρίζος, εκτίμησε ότι «αναμένεται σημαντική συμμετοχή, σαφώς πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Στην Αθήνα θα βρεθούν αγρότες από τη Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, έρχονται ακόμη και από την Κρήτη, ενώ έχουμε απευθύνει κάλεσμα να συμμετέχουν και άλλοι εργαζόμενοι. Μόνο από τη Θεσσαλία, μέχρι στιγμής, έχει προγραμματιστεί να κατέβουν γύρω στα 30 λεωφορεία». Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, τα μπλόκα της πανελλαδικής κινητοποίησης υπολογίζονται σε περίπου 40, σε όλη την Ελλάδα.
Ωστόσο, οι αγρότες αφήνουν να εννοηθεί ότι το αυριανό συλλαλητήριο, ενδεχομένως, να μην προμηνύει το τέλος των κινητοποιήσεών τους. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Χαρίλαος Αρχοντής «με το πανελλαδικό, πανεργατικό συλλαλητήριο, αύριο στην Αθήνα, κορυφώνεται αυτή η φάση των κινητοποιήσεων. Συλλαλητήριο που αναμένεται να λάβει ευρύτερα παλλαϊκά χαρακτηριστικά. Η ανάλγητη στάση της κυβέρνησης προμηνύει κλιμάκωση του αγώνα, γιατί οι αγρότες δεν θα γίνουν θυσία για το ευρώ και την ΚΑΠ».
Στο συλλαλητήριο θα απευθύνουν χαιρετισμούς φορείς αγροτών από όλη τη χώρα και θα πραγματοποιηθεί κεντρική ομιλία του Βαγγέλη Μπούτα, από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και επικεφαλής της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή. Επίσης, αύριο, έχουν κηρύξει παναττική στάση εργασίας από τις 13:00 έως τη λήξη της βάρδιας οι γεωτεχνικοί υπάλληλοι, διά μέσου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.
Τα αιτήματα
Οι αγρότες αντιδρούν στο νέο φορολογικό καθεστώς και μεταξύ άλλων ζητούν να υπάρχει για τους μικρομεσαίους αγρότες αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και να μην συγκεντρώνουν παραστατικά εσόδων- εξόδων όσοι έχουν τζίρο κάτω από 40.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Επίσης διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας, επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων.
Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι των αγροτών συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και, όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου, οι αγρότες καλύπτονται, ήδη, από τις βελτιώσεις στο φορολογικό τους, που ανακοινώθηκαν προ δεκαπενθημέρου.