Δέντρα ελπίδας θα φυτέψουν αύριο, στην περιοχή Τριάδι Θεσσαλονίκης, εξαρτημένοι χρήστες ουσιών, μετανάστες, άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, άστεγοι, αποκλεισμένοι, ανασφάλιστοι, καθώς και θεραπευόμενοι στα προγράμματα φαρμακευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης του ΟΚΑΝΑ.
Πρόκειται για δράση στην οποία θα συμμετέχουν περισσότεροι από 30 άνθρωποι, που προσεγγίζει καθημερινά η υπηρεσία Streetwork του ΟΚΑΝΑ Θεσσαλονίκης και διοργανώνεται από τον ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμο Θέρμης.
«Μέσα από την καθημερινή μας επαφή, ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους αυτούς να μετακινηθούν από την καθημερινότητά τους στον δρόμο, σε διαφορετικές δραστηριότητες, με απώτερο στόχο να τους τραβήξουμε σιγά σιγά έξω από τις “πιάτσες” και να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν στη ζωή. Προσπαθούμε να οργανώσουμε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους σε πλαίσιο ρεαλιστικό για τους ίδιους. Τους προτρέπουμε έτσι στον αθλητισμό, πχ σε ποδηλατοδρομίες ή σε διάφορα χόμπι όπως το ψάρεμα, αλλά τους μυούμε και στον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά ως πράξη επανόρθωσης των σχέσεών τους με την ευρύτερη κοινότητα», λέει ο Γιάννης Εμινίδης, επιστημονικά υπεύθυνος της υπηρεσίας Streetwork Θεσσαλονίκης που λειτουργεί από τον Νοέμβριο 2012 στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-20013 «Αγωγή & Προαγωγή της Υγείας Χρηστών Εξαρτησιογόνων Ουσιών».
Βασικός της στόχος είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, μέσω της πρόληψης και του περιορισμού των επιβλαβών συνεπειών από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών αλλά και η κάλυψη των ευρύτερων υγειονομικών και κοινωνικών αναγκών, ιδίως όσων πλήττονται από κοινωνικό αποκλεισμό.
Οι παρεμβάσεις της υπηρεσίας Streetwork, γίνονται κυρίως με εξορμήσεις διερεύνησης χώρων συνάθροισης χρηστών και άλλων ειδικών πληθυσμιακών ομάδων (μετανάστες, άστεγοι, ιερόδουλες) με σκοπό την κάλυψη πρωτοβάθμιων αναγκών (σίτιση, στέγαση, ένδυση κ.α.) σε συνεργασία με υπηρεσίες και δομές που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα ασφαλέστερης χρήσης, υγιεινής και γενικότερα πρόληψης και αντιμετώπισης συνδεόμενων με τη χρήση προβλημάτων υγείας (μείωση της βλάβης).