Με ένα εκτενές δημοσίευμά του ο Guardian και με τον χαρακτηριστικό τίτλο «προϊόν κλοπής – Η Ελλάδα ζητά από τη Βρετανία την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα» αναφέρεται ξανά στο ζήτημα των Γλυπτών αλλά και το πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για τον επαναπατρισμό τους.
Η δημοσιογράφος Έλενα Σμιθ, σε ανταπόκρισή της από την Ελλάδα, στέκεται στον εορτασμό για τα 11 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης, σημειώνοντας ότι «χτίστηκε για να φιλοξενήσει το μοναδικό πράγμα για το οποίο συμφωνούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις: την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λονδίνο».
Στο πλαίσιο των εορτασμών, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η Αθήνα έκανε εκ νέου λόγο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, χαρακτηρίζοντας παράνομη και «ενάντια σε κάθε ηθική αρχή» την κράτηση των αρχαιοτήτων από το Βρετανικό Μουσείο.
Οι πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη για το θέμα αναφέρονται επίσης: «Η Αθήνα ζητά συστηματικά από τον Σεπτέμβριο του 2003 -όταν ξεκίνησε η κατασκευή του Μουσείου της Ακρόπολης– την επιστροφή των Γλυπτών διότι αποτελούν “προϊόν κλοπής”. Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση -όπως και κάθε ελληνική κυβέρνηση- δεν πρόκειται να σταματήσει να διεκδικεί τα κλεμμένα Γλυπτά, τα οποία το Βρετανικό Μουσείο, ενάντια σε κάθε ηθική αρχή, συνεχίζει να κρατά παράνομα».
Βάσει δημοσκοπήσεων, οι Βρετανοί έχουν εκφραστεί υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα.
«Είναι λυπηρό ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία του κόσμου να διοικείται ακόμα από απαρχαιωμένες, αποικιοκρατικές απόψεις», τόνισε η κ. Μενδώνη.
Στο δημοσίευμα τονίζεται επίσης ότι η ελληνική κεντροδεξιά κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει σθεναρά την επιστροφή των Γλυπτών, ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Μάλιστα ο guardian μνημονεύει τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ήταν έτοιμος να επιτρέψει να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας άλλες αρχαιότητες προκειμένου να εκτεθούν στο Λονδίνο, με αντάλλαγμα την επανένωση των Γλυπτών με «ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».
Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χαρτγουίγκ Φίσερ, έχει χαρακτηρίσει από την πλευρά του την απομάκρυνση των Γλυπτών από την Ελλάδα ως «δημιουργική πράξη».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, παρά την αγάπη του για την Αρχαία Ελλάδα, τάσσεται υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι «διασώθηκαν, ορθώς, από τον Έλγιν».