Όποιος κατέβαινε τέτοια εποχή στο κέντρο της Αθήνας, λίγο πριν μπει και επίσημα ημερολογιακά το καλοκαίρι, θα βίωνε μια πόλη που έσφυζε από ζωή.

Για να βρεις τραπέζι σε καφετέριες, σουβλατζίδικα και εστιατόρια στο Μοναστηράκι, το Θησείο και την Πλάκα έπρεπε στην κυριολεξία να έχεις κάνει τάμα!

Γράφει η Πανδώρα Κουλάδη

Ο κορονοϊός όμως φαίνεται πως είχε άλλα σχέδια για όλο τον πλανήτη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το λουκέτο που μπήκε στα μαγαζιά εστίασης με στόχο να μην αφήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα φαίνεται πως έχει γονατίσει την ελληνική οικονομία. Αυτό τουλάχιστον δείχνει το οδοιπορικό του newsbeast.gr στο κέντρο της πόλης, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των καταστημάτων.

«Τα μαγαζιά υποφέρουν» λένε οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και καφέ και εναποθέτουν τις ελπίδες τους κάποιοι μετά τις 15 Ιουνίου, οπότε και θα ανοίξουν οι πτήσεις προς την Ελλάδα (δείτε εδώ από ποιες χώρες) και άλλοι μετά την 1η Ιουλίου, όταν οι υποχρεώσεις των Ελλήνων με τα σχολεία θα έχουν τελειώσει.

Όλοι συμφωνούν ότι ο φόβος των Ελλήνων είναι ακόμα εδώ. Και αυτοί -οι ελάχιστοι- που επιλέγουν να πιουν έξω τον καφέ τους ή να γευματίσουν το κάνουν ακόμα με δισταγμό. «Έχουμε το φόβο μέσα μας, οι νέες συνθήκες δεν ευνοούν κανένα μας» λένε στο newsbeast.gr, επισημαίνοντας ότι ακόμα και ο καιρός τις τελευταίες μέρες δεν θέλει να σταθεί σύμμαχος τους!

Οι πιο απαισιόδοξοι καταστηματάρχες λένε «καλύτερα να ήμασταν κλειστά», υπάρχουν όμως και αυτοί που συνεχίζουν να ελπίζουν λέγοντας «περιμένουμε καλύτερες μέρες, αυτό είναι το σύνθημά μας».

Όλοι τους θέλουν την κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό τους, με περισσότερα μέτρα στήριξης, που θα τους βοηθήσουν να ορθοποδήσουν και να διώξουν μακριά το σενάριο ενός λουκέτου. Κάποιοι από αυτούς εξάλλου μετρούν σε περιοχές όπως το Θησείο 60 χρόνια παρουσίας, μια ολόκληρη ζωή.

Η καραντίνα και η άρση των περιοριστικών μέτρων στη συνέχεια φαίνεται πως ώθησε τους Έλληνες σε νέες συνήθειες διασκέδασης.

Αρκετοί είναι αυτοί που πλέον επιλέγουν να πάνε μια βόλτα σε ένα πάρκο ή μια πλατεία, να κάνουν έναν περίπατο με έναν καφέ στο χέρι, παρά να επιστρέψουν σε προσφιλείς συνήθειες, όπου ο καφές κρατούσε στα μαγαζιά για πολλές ώρες.

Τουλάχιστον αυτό το κλίμα διαμορφώνεται μέχρι στιγμής. Ίσως κάποιοι να περιμένουν να δουν το αποτέλεσμα της άρσης των μέτρων και πόσο θα επηρεάσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Άλλοι πάλι μπορεί να το βλέπουν σαν μια ευκαιρία για αλλαγή. Και ο αντίκτυπος είναι ορατός στον τρόπο λειτουργίας των επιχείρησεων στο κέντρο της πόλης.

«Τα πράγματα είναι τραγικά» λέει ο υπάλληλος μίας ταβέρνας. «Είμαστε 90% κάτω, δεν έχουμε ούτε έναν τουρίστα» λέει διευκρινίζοντας ότι οι Έλληνες στηρίζουν όσο μπορούν τις επιχειρήσεις όμως, λόγω οικονομικό προβλημάτων, επιλέγουν ό,τι πιο φθηνό. «Δεν βλέπω κάτι αισιόδοξο» λέει και αναρωτιέται για τη βοήθεια από την πολιτεία: «Ζει κάποιος με 5 κατοστάρικα;».

«Και μη χειρότερα» λέει άλλος υπάλληλος. «Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιες εποχές» προσθέτει και αναγνωρίζει τις νέες τάσεις διασκέδασης που φαίνεται να υιοθετούν οι Έλληνες.

Κάποιοι επιχειρηματίες, σύμφωνα με το newsbeast.gr, εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο λιγότερων ωρών λειτουργίας των καταστημάτων, με βάση το πότε μαζεύεται περισσότερος κόσμος.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αγορά είναι μουδιασμένη. Το ίδιοι και οι Έλληνες. Χρειάζεται χρόνος εξάλλου για να επιστρέψεις στην κανονικότητα. Να συνηθίσεις ότι πρέπει να φοράς μάσκα, να κρατάς τις αναγκαίες αποστάσεις ασφαλείας, να μην αγκαλιάζεις τους αγαπημένους σου, να μην τους κοιτάς καχύποπτα αν εμφανίσουν βήχα ή σου πουν ότι δεν νιώθουν καλά.

Όμως οι Έλληνες έχουν αποδείξει στο ρου της ιστορίας ότι στα δύσκολα γίνονται ένα, μια γροθιά. Το απέδειξαν και στην καραντίνα. Χρειάζεται λίγη πίστη για να ανθίσουν ξανά όλοι οι τομείς της οικονομίας και όλα τα συναισθήματα.

Φωτογραφίες – βίντεο: Γιάννης Κέμμος