Κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις».
Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να εισαχθεί για επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και για τη διά βίου μάθηση.
Συγκεκριμένα: (α) περιλαμβάνει ρυθμίσεις με τις οποίες επέρχονται αλλαγές στη λειτουργία του σχολείου, (β) θεσπίζεται εκ νέου το πλαίσιο λειτουργίας των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, τα οποία, σε επίπεδο επικράτειας συγκροτούν δύο διακριτά δίκτυα σχολικών μονάδων (γ) επανακαθορίζεται το πλαίσιο σχετικά με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και (δ) ρυθμίζονται λοιπά θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Με το 2ο μέρος του νομοσχεδίου εισάγονται ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και συγκεκριμένα (α) επανακαθορίζεται η διαδικασία ανάδειξης των πρυτανικών αρχών, (β) ρυθμίζονται εκ νέου θέματα τα ζητήματα μετεγγραφών, (γ) εισάγονται ρυθμίσεις αναφορικά με την ίδρυση και διοργάνωση από τα ΑΕΙ ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών (ΞΠΣ).
Τέλος η Κοινωνιολογία στις Πανελλήνιες, το κόντρα μάθημα και η «διαγωγή» στο απολυτήριο
Αλλαγές έρχονται στην Παιδεία, καθώς σύμφωνα με το νομοσχέδιο που παρουσίασε η Νίκη Κεραμέως μπαίνει τέλος στην εξέταση της «Κοινωνιολογίας» στις πανελλήνιες, επιστρέφουν τα Λατινικά ενώ αυξάνονται κατά ένα μάθημα – το κόντρα μάθημα – τα εξεταζόμενα για την είσοδο των μαθητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Ποιες είναι όμως οι κυριότερες αλλαγές;
Αναλυτικά:
- η επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων,
- η επαναφορά των Λατινικών ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα,
- η επαναφορά μαθημάτων με συντελεστή βαρύτητας,
- η καθιέρωση τριών Ομάδων Προσανατολισμού,
- ένα επιπλέον εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλαδικές και θέσπιση βάσης μετεγγραφών.
Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει ήδη παρουσιαστεί από την υπουργό, Νίκη Κεραμέως στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα τεθεί σε διαβούλευση εντός της ημέρας και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Μάιο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, όσον αφορά στο λύκειο εισάγεται η τράπεζα θεμάτων, σταδιακά και θα αφορά τους μαθητές που εισέρχονται από το επόμενο σχολικό έτος στην Α’ Λυκείου. Επίσης, οι μαθητές θα προάγονται/απολύονται εφόσον έχουν γενικό μέσο όρο τουλάχιστον 10 αντί για 9,5 που ισχύει μέχρι σήμερα.
Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι Ομάδες Προσανατολισμού από τέσσερις που είναι σήμερα θα γίνουν τρεις:
- Ανθρωπιστικών Σπουδών,
- Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και
- Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Από την ερχόμενη χρονιά, επίσης, θα ισχύουν συντελεστές βαρύτητας σε δύο μαθήματα ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.
Προτείνεται επίσης να καταργηθεί η Κοινωνιολογία ως μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο για τους μαθητές των Ανθρωπιστικών Σπουδών και να αντικατασταθεί από τα Λατινικά. Θα παραμείνει η Κοινωνιολογία, ωστόσο, όπως εξήγησε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, ένα εκ των βασικών μαθημάτων. Αυτό θα ισχύσει από τη χρονιά 2021-22, δηλαδή για όσους μαθητές μπουν τον Σεπτέμβριο 2020 στη Β’ λυκείου.
Επιπλέον, προβλέπεται τα μαθήματα που θα δίνουν οι μαθητές της Γ’ λυκείου στις απολυτήριες να αυξηθούν κατά ένα, σε πέντε από τέσσερα που είναι σήμερα. Το επιπλέον μάθημα, επονομαζόμενο «κόντρα μάθημα», θα είναι μάθημα που δεν εντάσσεται στο επιστημονικό πεδίο της ομάδας προσανατολισμού.
Για παράδειγμα, οι μαθητές της ΟΠ ανθρωπιστικών σπουδών στη Γ’ Λυκείου θα παρακολουθήσουν υποχρεωτικά και Μαθηματικά, και οι μαθητές των άλλων ΟΠ θα παρακολουθήσουν Ιστορία.
Σχετικά με τις μετεγγραφές, προτείνεται η καθιέρωση βάσης μετεγγραφής (βάση εισαγωγής μείον 2.750 μόρια), και ο εξορθολογισμός των υφιστάμενων οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπως για παράδειγμα η εξέταση του μέσου όρου των εισοδημάτων των 3 τελευταίων ετών και όχι μόνο ενός. Επιπλέον θα υπάρξει και β’ κύκλος μετεγγραφών, με περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου.
Στο Λύκειο αυξάνονται κατά ένα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στη Β’ και Γ’ Λυκείου, οι μαθητές προάγονται/απολύονται εφόσον έχουν γενικό μέσο όρο τουλάχιστον 10 αντί για 9,5 που ισχύει μέχρι σήμερα, οι μαθητές θεωρητικής κατεύθυνσης στη Γ’ Λυκείου θα παρακολουθήσουν υποχρεωτικά και μαθηματικά, και οι θετικής κατεύθυνσης θα παρακολουθήσουν ιστορία (λογική «κόντρα» μαθήματος).
Ακόμη, θα αναγράφεται η διαγωγή στους τίτλους σπουδών.
Οργανωτικές και βελτιωτικές ρυθμίσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση
1. Ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων: Προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων από κάθε ΑΕΙ (χωρίς υποχρεωτική συνεργασία με το ΔΙΠΑΕ και χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση Υπουργού), θεσμοθετούνται τα κοινά (joint) και διπλά (dual) προγράμματα σπουδών μεταξύ ελληνικών και ξένων ΑΕΙ, θερινά προγράμματα στα ΑΕΙ, ενώ παράλληλα παρέχονται διευκολύνσεις για την προσέλκυση και τη διαμονή αλλοδαπών φοιτητών.
2. Διαδικασία ανάδειξης Πρυτανικών Αρχών: Θεσμοθετείται το ενιαίο ψηφοδέλτιο Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων, προβλέπεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη διασφάλιση του αδιάβλητου και τη διευκόλυνση συμμετοχής στη διαδικασία, αλλάζει το εκλεκτορικό σώμα και καθιερώνεται η 4ετής θητεία.
3. Νέο πλαίσιο για τις μετεγγραφές φοιτητών: Καθιερώνεται για πρώτη φορά πρόσθετο ακαδημαϊκό κριτήριο (βάση εισαγωγής μείον 2.750 μόρια), εξορθολογίζονται τα υφιστάμενα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για την αποφυγή καταστρατήγησης των κανόνων (π.χ. εξέταση μέσου όρου εισοδημάτων 3 τελευταίων ετών και όχι μόνο ενός), και εισάγεται η καινοτομία του β’ κύκλου μετεγγραφών (περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου).