Για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας και την άρση των περιορισμών μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τρίτης (26/5) ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας – Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος τονίζοντας πως ήταν ομόφωνη απόφαση των επιστημόνων το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών.
«Το μεγάλο αυτό άνοιγμα της κοινωνίας έχει ένα μικρό ρίσκο, γυρίζουμε στην προ Covid σχεδόν εποχή» είπε σημειώνοντας πως με την καλή εμπειρία που είχαμε μέχρι στιγμής με την σταδιακή άρση των μέτρων δεν είχαμε κάποια επίδραση στην επιδημική καμπύλη του ιού οπότε ήταν λογικό να ανοίξουν και τα δημοτικά σχολεία με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων.
«Υπάρχουν μικρές παραβιάσεις των μέτρων, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξουν κι αυτές στην κοινωνία αλλά όλα τα πράγματα πηγαίνουν ομαλά μέχρι τώρα» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Χαράλαμπος Γώγος.
Αναφερόμενος για τον κίνδυνο που μπορεί να υπάρξει όταν θα έρθουν στην Ελλάδα τουρίστες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας – Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών επεσήμανε:
«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως υπάρχει κίνδυνος. Η κοινωνία μας έτσι κι αλλιώς είναι πια παγκοσμιοποιημένη, ανεξάρτητα από τον τουρισμό. Δεν μπορούν να κλείσουν τα σύνορα μας ούτε να γίνουμε μια αποστειρωμένη χώρα. Δεν θα γίνουμε Βόρεια Κορέα ξαφνικά. Η κοινωνία ανοίγεται, ο κόσμος ανοίγεται. Χώρες με υψηλή επιδημιολογική καμπύλη αρχίζουν και παίρνουν μέτρα χαλάρωσης. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το lockdown παγκοσμίως».
«Αυτή τη στιγμή έχουμε μερικά πλεονεκτήματα, όπως είναι ο χαμηλός επιπολασμός, ελέγχεται η κατάσταση. Εδώ είναι οι εμπειρίες που έχουμε μέχρι τώρα. Ξέρουμε πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε πιθανά εισαγόμενα κρούσματα και την ιχνηλάτησή τους. Επίσης έχουν παρθεί πάρα πολλά μέτρα ασφαλείας. Ο τουρισμός θα είναι ένα επόμενο ρίσκο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό και κυρίως εάν εμφανιστεί κάτι να μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως πρέπει. Δεν νομίζω πως θα υπάρχει θέμα διασποράς στην κοινότητα με τα μέτρα που παίρνουμε γιατί θα υπάρχει κι ένας έλεγχος των τουριστών που έρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου».
«Πιστεύω πως τα πράγματα θα πάνε καλά» τόνισε.
«Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε πως τελειώσαμε με τον ιό, υπάρχει μια ύφεση της νόσου την οποία προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε. Πρέπει όμως να προετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα της νόσου» σημείωσε και δήλωσε πως δεν θα πρέπει να μπούμε ξανά σε νέο lockdown.