Ως επιτυχημένο θεσμό, με ευεργετική επίδραση στη συμπεριφορά των κρατουμένων είχε διαπιστώσει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής, τον θεσμό της χορήγησης αδειών σε κρατούμενους, στην ετήσια έκθεσή της, που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο.
Στη διαπίστωση αυτή κατέληγαν τα μέλη της διακομματικής επιτροπής μετά από σειρά επισκέψεων των βουλευτών- μελών της σε Καταστήματα Κράτησης της χώρας. Η εικόνα που αποκόμισαν οι βουλευτές αποτυπώνεται στο πόρισμα της επιτροπής και δείχνει χαμηλά ποσοστά παραβίασης των κανόνων χορήγησης αδειών από τους κρατούμενους.
Μετά τις επισκέψεις αυτές, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος είχε προτείνει σειρά τροποποιήσεων στον Σωφρονιστικό Κώδικα, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η πρόταση να αποφαίνεται επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη χορήγηση τακτικής άδειας σε υπότροπους κρατούμενους για ιδιαίτερα σοβαρά κακουργήματα, ιδίως αυτά του οργανωμένου εγκλήματος που εμφανίζουν σοβαρή πιθανότητα υποτροπής.
Ειδικά ως προς το ζήτημα των αδειών και τα συμπεράσματα της Διακομματικής Επιτροπής κατά τις επισκέψεις που έγιναν τον Οκτώβριο του 2012 στα καταστήματα κράτησης, στην έκθεση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρεται ότι:
– Στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Δομοκού διαπιστώθηκε ότι οι άδειες «αποτελούν θετικό μέτρο, χωρίς προβλήματα».
– Στο Κατάστημα Κράτησης Πάτρας (Αγίου Στεφάνου), όπου οι συνθήκες διαμονής χαρακτηρίζονται απαράδεκτες, οι άδειες κρίνονται «θετικό μέτρο» και αναφέρεται ότι στις 334 άδειες σημειώθηκαν 24 παραβάσεις.
– Στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών, όπου οι κτιριακές εγκαταστάσεις αναφέρονται «άριστες», ο θεσμός χαρακτηρίστηκε επιτυχημένος, με ευεργετική επίδραση στη συμπεριφορά των κρατουμένων, ενώ αναφέρεται ότι έγιναν πέντε παραβάσεις σε 162 άδειες. Αναφέρεται επίσης, ότι υπάρχει αλλαγή στη συμπεριφορά των γυναικών που κρατούνται, καθώς προσπαθούν να συμμορφωθούν έτσι ώστε να μην χάσουν την άδειά τους.
– Στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών το μέτρο της χορήγησης αδειών χαρακτηρίστηκε θετικό, χωρίς να έχουν υπάρξει προβλήματα επανόδου.
– Στο Κατάστημα Κράτησης Άμφισσας, όπου μάλιστα οι συνθήκες διαβίωσης περιγράφονται ως άσχημες και απαράδεκτες, χαρακτηρίζεται ορθός ο θεσμός της χορήγησης αδειών, χωρίς παραβάσεις.
– Στο Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου, ο θεσμός των αδειών κρίθηκε ότι αποδίδει, αναφέρεται ότι σε 254 άδειες που είχαν εγκριθεί σημειώθηκε παραβατικότητα σε 12 περιπτώσεις και προτάθηκε να φέρουν «βραχιολάκι» οι αδειούχοι.
– Στο Κατάστημα Κράτησης Χαλκίδος, οι βουλευτές ενημερώθηκαν ότι, το 2012, εγκρίθηκε το 50% των αιτημάτων και η παραβατικότητα ήταν ελάχιστη.
– Στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, όπου οι συνθήκες διαμονής χαρακτηρίζονται απαράδεκτες, οι βουλευτές ενημερώθηκαν ότι σε 80 άδειες σημειώθηκαν τρεις παραβάσεις.
– Στην Αγροτική Φυλακή Τίρυνθας, αναφέρθηκε ότι το μέτρο της χορήγησης αδειών είναι θετικό, με ελάχιστη παραβατικότητα.
– Στο Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου, οι άδειες χαρακτηρίστηκαν αναγκαίος θεσμός, με μικρή παραβατικότητα, ενώ στους βουλευτές διατυπώθηκαν προτάσεις να μην δίδονται άδειες σε αλλοδαπούς χωρίς συγγενείς.
Η Διακομματική Επιτροπή είχε προτείνει να συγκροτείται το αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση αδειών από τον δικαστικό λειτουργό, τον διευθυντή, τον κοινωνικό λειτουργό, τον ψυχολόγο ή εγκληματολόγο και έναν εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου του τόπου κράτησης.