Συμβουλές και οδηγίες για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων δίνει ο ΕΦΕΤ στους καταναλωτές για όσα πρόκειται να ψωνίσουν ενόψει του Πάσχα και ενώ είναι ακόμα σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.
Ήδη ο φορέας έχει εντείνει τους ελέγχους στην αγορά, με στόχο την προστασία της υγείας του καταναλωτή.
Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ο ΕΦΕΤ, τις ημέρες του Πάσχα, οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης και στην κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων κυρίως ζωικής προέλευσης.
Η σωστή επιλογή τους, η έγκαιρη μεταφορά τους στο σπίτι και οι ορθοί χειρισμοί στη συντήρηση στο οικιακό ψυγείο και στο μαγείρεμα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής διατροφής με βάση τη μεσογειακή δίαιτα.
«Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που έχει προστεθεί φέτος στις απαιτήσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι η συλλογική ευθύνη. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι κατευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων μεταξύ ατόμων, όταν οι καταναλωτές βρίσκονται σε σούπερ μάρκετ ή σε υπαίθριες αγορές, η χρήση της μάσκας όταν προβλέπεται βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ και η πραγματοποίηση των αγορών με προγραμματισμένο τρόπο βάσει λίστας, ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος παραμονής σε αυτούς τους κοινόχρηστους χώρους» αναφέρει ο ΕΦΕΤ.
Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
- Οι αγορές είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται σε επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, διότι αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν νόμιμες άδειες.
- Όταν αγοράζουμε κρέας, αυτό πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερμοκρασίες ψύξης και όχι εκτός ψυγείου, ούτε εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα, μικρόβια και περιβαλλοντικούς ρύπους.
- Πρέπει να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθευόμαστε τρόφιμα.
- Πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.
Κρέατα
- Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα τυρκουάζ (λαμπρό κυανούν) και ωοειδές σχήμα.
- Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.
- Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
- Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.
- Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.
Νωπά αυγά
- Εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την ημερομηνία ωοτοκίας, την ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης και την ημερομηνία λήξης.
- Διατηρούμε τα αυγά σε σκιερό και δροσερό χώρο για να συντηρηθούν σωστά.
Σοκολατένια αυγά
- Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση σε σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
- Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων (καθώς μπορεί να προκληθεί πνιγμός σε παιδιά μικρής ηλικίας), στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος ή υγείας) και στην ημερομηνία ανάλωσης.
Βαφές αυγών
- Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών να είναι οι επιτρεπόμενες.
- Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό.
- Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στη συσκευασία.