Τους πρώτους 23 μαθητές, από όλη την Ελλάδα, υποδέχθηκε φέτος η Δημόσια Σχολή Δυτών Καλύμνου, η οποία ξεκίνησε να επαναλειτουργεί τον Νοέμβριο, καθώς το 2005 είχε διακόψει τη λειτουργία της λόγω αδυναμίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου υπάγεται, να τη χρηματοδοτήσει.
Με αποκλειστικό χρηματοδότη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τις προσπάθειες πολλών παραγόντων όπως του Συλλόγου Σφουγγαράδων Καλύμνου και της Δημοτικής Αρχής, έμπειροι εκπαιδευτές θα διδάξουν στους μαθητές της Σχολής τις βασικές αρχές της αυτόνομης επαγγελματικής κατάδυσης.
«Κυρίως με τις δικές μας προσπάθειες και τη χρηματοδότηση της περιφέρειας καταφέραμε να ξαναλειτουργήσει αυτό το κόσμημα για το νησί και τη χώρα μας. Το επίπεδο είναι υψηλό και χαιρόμαστε να βλέπουμε καταρτισμένους δύτες, καθώς στα παλιά χρόνια επικρατούσε άγνοια» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Σφουγγαράδων Καλύμνου, Παντελής Γεωργαντής.
Ο κ. Γεωργαντής, εν ενεργεία σφουγγαράς, είναι χτυπημένος από τη νόσο των δυτών. Αρχικά δούλευε ως τραπεζικός υπάλληλος, αλλά παραιτήθηκε για να εκπληρώσει το όνειρό του, να γίνει σφουγγαράς.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, είναι η μοναδική στο είδος της δημόσια σχολή που λειτουργεί από το 1958 με βασιλικό διάταγμα και δημιουργήθηκε για να καλύψει αρχικά τις ανάγκες της Καλύμνου σε υποβρύχια εκπαίδευση, καθώς η καταδυτική δραστηριότητα στήριζε την οικονομία του νησιού, αλλά τα ατυχήματα λόγω ελλιπούς γνώσης ήταν πολλά.
Η φοίτηση είναι δωρεάν και τα μαθήματα, τα οποία διαρκούν 40 μέρες, παρέχουν στους μαθητές όλες τις απαραίτητες γνώσεις για ασφαλή υποβρύχια δραστηριότητα, καθώς και γνώσεις για τις πολυάριθμες επαγγελματικές εφαρμογές της κατάδυσης όπως ανεύρεση και ανέλκυση αντικειμένων, εργασίες σε λιμένες, τοποθέτηση και υποβρύχια ηλεκτροκόλληση αγωγών. Το πτυχίο της σχολής, μαζί με την προϋπηρεσία ενός χρόνου του κατόχου ως βοηθού δύτη, εξασφαλίζουν άδεια δύτη.
«Στόχος μας είναι η σχολή να παραμείνει και να αναβαθμιστεί, να θεσπιστούν εισαγωγικές εξετάσεις για να ανέβει το επίπεδο και να δημιουργηθούν κοιτώνες και τραπεζαρία για τους μαθητές που έρχονται από όλη την Ελλάδα για να την παρακολουθήσουν.
Είναι κόσμημα για την Ελλάδα και την Κάλυμνο και δόξα τον Θεό, υπάρχουν πολυάριθμες εργασίες στη χώρα που απαιτούν δύτη. Το παράδοξο είναι πως λόγω μη εκσυγχρονισμού, το πτυχίο της σχολής παρόλο που είναι κρατικό, δεν παρέχει την αναγκαία ευρωπαϊκή πιστοποίηση για δημόσια έργα και γι΄αυτό ζητάμε αναβάθμιση, επισημαίνει ο Δημήτρης Νυστάζος, ένας από τους τρεις εκπαιδευτές της σχολής.
«Η Σχολή Δυτών Καλύμνου κατάφερε να ξαναλειτουργήσει με μια ρύθμιση που ήρθε στη Βουλή επί υπουργίας Νικητιάδη, που επέτρεψε τη χρηματοδότησή της από δήμο, περιφέρεια και ιδιώτες, καθώς λόγω των κανονισμών της ΕΕ ήταν αδύνατο. Είναι απόλυτη ανάγκη και επιθυμία η σχολή αυτή να παραμείνει και να εκσυγχρονιστεί με ένα νέο προεδρικό διάταγμα» δηλώνει ο Κώστας Σταυλάς, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος περιφερειακής ενότητας Καλύμνου.