Στο λιμάνι του Πειραιά, με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Σάμος» μεταφέρονται 163 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη. Το πλοίο αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι στις 6:30 το πρωί της Παρασκευής, ενώ οι μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να οδηγηθούν σε δομές φιλοξενίας με λεωφορεία.
ΔΟΜ: Πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και την ενδοχώρα
Την ανησυχία του για τα αυξημένα θετικά κρούσματα κορονοϊού στη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας, εκφράζει με ανακοίνωσή του εν τω μεταξύ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
«Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός, ότι αυτός ο ταχέως μεταδιδόμενος ιός δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να προσβάλλει, τόσο τις μεταναστευτικές, όσο και τις τοπικές κοινότητες, δηλώνει ο Τζιανλούκα Ρόκο, επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας να εξασφαλιστεί πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην πρόληψη, στους ελέγχους και στη θεραπεία για όλους, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται στην ενδοχώρα και τα νησιά».
Το προσωπικό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, του επίσημου οργανισμού διαχείρισης της δομής, συνεχίζει να εργάζεται στο χώρο υπό αυστηρό πρωτόκολλο ασφαλείας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Επίσης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ΔΟΜ διανέμει τρόφιμα και προϊόντα προσωπικής υγιεινής σε όλους τους επωφελούμενους, ως άμεση απάντηση στην καραντίνα, εξαιτίας της οποίας οι διαμένοντες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά και σε είδη πρώτης ανάγκης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές δημιουργούν χώρους καραντίνας εντός της δομής, ως πρόσθετο μέτρο για τη στήριξη της διαχείρισης των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, στη διάρκεια αυτής της κατάστασης.
Ο ΔΟΜ, με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι παρών και στις 30 ανοικτές δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα. Καθαριστικά και σαπούνια διανεμήθηκαν σε όλους τους διαμένοντες σε αυτές. Όλα τα γραφεία των εργαζομένων, όπως και οι κοινόχρηστοι χώροι, απολυμαίνονται. Επίσης ο διεθνής οργανισμός ευαισθητοποιεί και ενημερώνει τις κοινότητες προσφύγων και μεταναστών σχετικά με τον ιό, μεταφράζοντας πληροφοριακό υλικό και δίνοντας οδηγίες σχετικά με τον τρόπο που μπορούν να προστατευθούν, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τα κρούσματα κορονοϊού στην ηπειρωτική χώρα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «προκαλούν ανησυχία και για τους μετανάστες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των πέντε νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου ο υπερπληθυσμός καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης, όπως το να κρατούνται αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων και να μπαίνουν σε εφαρμογή οι απαιτούμενοι κανόνες υγιεινής, ούτως ώστε να μπορεί να γίνει καλύτερη διαχείριση κατά την εξάπλωση του ιού».
Ο οργανισμός ζητάει να μεταφερθούν οι μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα το συντομότερο δυνατόν και προσθέτει ότι «είναι έτοιμος να συμβάλει με την κατασκευή κατάλληλων καταλυμάτων για να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες». Επιπλέον, ο κ. Ρόκο κάνει έκκληση για «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, για την επείγουσα μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων μεταναστών, σε ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν να μοιραστούν την ευθύνη. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την κρίση».