Το καλοκαίρι κάηκαν και τώρα ζουν με τον φόβο της πλημμύρας οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Γερακίου του δήμου Ήλιδας, οι οποίοι ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα από τους αρμοδίους, για να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Γεράκι στις 7 και 8 Αυγούστου στη θέση «Τσαπαρέικα», άφησε πίσω της 600 στρέμματα καμένη δασική και αγροτική έκταση και όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, ο κίνδυνος για πλημμύρες είναι πλέον ορατός.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 1985, καθώς και τότε είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στη συγκεκριμένη περιοχή, καίγοντας δασικές και αγροτικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα τον χειμώνα να πλημμυρίσει το χωριό και αρκετές κατοικίες.

Φόβος για το ρέμα

Από τη συγκεκριμένη περιοχή περνά ρέμα το οποίο καταλήγει στην είσοδο του χωριού και το 1985, εξαιτίας των καμένων εκτάσεων ήταν αδύνατον να συγκρατηθούν τα νερά της βροχής, το ρέμα ξεχείλισε και το αποτέλεσμα ήταν τα νερά να κατακλύσουν το χωριό, ενώ πλημμύρισαν και πέντε κατοικίες που βρίσκονται στην είσοδο του Γερακίου από την πλευρά της Αμαλιάδας.

Οι κάτοικοι εκφράζουν φόβους ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και φέτος, γι’ αυτό και ζητούν από τους αρμοδίους να λάβουν άμεσα μέτρα, με βασική μέριμνα τον καθαρισμό του ρέματος, καθώς επίσης τονίζουν ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν κορμοεμπόδια, έτσι ώστε να ανακόπτεται η ορμή των νερών για να μη φθάσουν μέσα στο χωριό με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στην περιοχή υπάρχουν καλλιέργειες, γεωτρήσεις, έχουν αναπτυχθεί κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ τα σπίτια στην είσοδο του χωριού έχουν πλέον διπλασιαστεί και μπορεί οι κάτοικοι να προσπαθούν να λάβουν κάποια μέτρα προστασίας από μόνοι τους, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετό ούτε αποτελεί λύση.

Ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι
Όπως ανέφερε στο patrisnews.com ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος, Γιώργος Κατσαντώνης, έχει ήδη ενημερώσει τον δήμο Ήλιδας για τον κίνδυνο, ζητώντας τη λήψη μέτρων.

«Στο σημείο όπου εκδηλώθηκε φέτος η πυρκαγιά, υπάρχει ένα ρέμα το οποίο καταλήγει στην είσοδο του χωριού. Το 1985, όταν είχε πάλι πυρκαγιά στο ίδιο σημείο, είχαμε πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές σε χωράφια και σπίτια του χωριού. Απαιτείται άμεσος καθαρισμός στο ρέμα για να αποφύγουμε τις πλημμύρες. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους και εγώ έχω ήδη ενημερώσει το δήμο για να ληφθούν μέτρα και να αποφύγουμε τα χειρότερα» υπογράμμισε ο κ. Κατσαντώνης.