Πεδίο μεταβολών και ανατροπών, με βάθος τέτοιο που θα επηρεάσει και την κεντρική πολιτική σκηνή, διαμορφώνεται στις τοπικές κοινωνίες.
Οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Μάιο του 2014, αναδεικνύονται η πιο ενδιαφέρουσα αναμέτρηση των τελευταίων ετών, όχι μόνο εξαιτίας της εγγύτητάς τους με τις ευρωεκλογές.
Τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής» σε ένα κολοσσιαίο δείγμα 30.249 ατόμων πανελλαδικά, αποτυπώνουν μια καινούρια εικόνα για τις αντιλήψεις των πολιτών έπειτα από τέσσερα χρόνια εφαρμογής προγραμμάτων σωτηρίας, τα οποία διέλυσαν τους κοινωνικούς αρμούς.
Η έρευνα καταδεικνύει ότι αμφισβητείται εκ θεμελίων το μοντέλο διοίκησης των δήμων και των περιφερειών, αλλά καταδικάζεται και ο τρόπος, με τον οποίο διαχειρίζονται τις εξουσίες και το δημοτικό ταμείο οι δήμαρχοι.
Οι πολίτες εξακολουθούν να αναζητούν νέα πρόσωπα, έχουν όμως πιο κατασταλαγμένα κριτήρια από κάθε άλλη φορά.
Επιθυμούν νέα πρόσωπα, σαραντάρηδες, ώστε να έχουν επαγγελματική καταξίωση, αλλά μεγαλύτερο προσόν για τους υποψηφίους θεωρείται η αποδέσμευσή τους από κομματικούς μηχανισμούς.
Με άλλα λόγια, πρώην βουλευτές, αποτυχημένοι πολιτευτές και γόνοι πολιτικών τζακιών θα ξεκινήσουν με ασήκωτα βαρίδια την εκστρατεία τους.
Επίσης, το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» έχει χάσει την ισχύ του.
Αν τα παραπάνω ευρήματα συνδυαστούν με το 44,9%, οι οποίοι στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών θα επέλεγαν υποψήφιο της Κεντροαριστεράς, και με το 45,7% που θα επέλεγε περιφερειάρχη από τον ίδιο χώρο, φαίνεται να δημιουργείται μια κρίσιμη εκλογική μάζα που ενδέχεται να αλλάξει τους συσχετισμούς.
Επίσης, οι έλληνες πολίτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση επιθυμούν στη συντριπτική τους πλειονότητα (67,4) επιθυμούν ο υποψήφιος δήμαρχος να μην έχει σχέση με την πολιτική και τα κόμματα.
Μάλιστα ο ιδανικός υποψήφιος δήμαρχος θα πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
Να είναι αμέτοχος ως σήμερα στα δημοτικά δρώμενα (48,3%) το 44,9% όμως θέλει να έχει εμπειρία στα διοικητικά του δήμου και η ηλικία του να είναι άνω των 40 ετών (44%).
Οι πέντε δημοφιλέστεροι κατά σειρά περιφερειάρχες είναι ο Σταύρος Αρναουτάκης (54,9%), ο Κωνσταντίνος Αγοραστός
(46,8%), ο Αλέξανδρος Καχριμάνης (44,8%), ο Γιάννης Σγουρός (42,5%) και ο Ιωάννης Μαχαιρίδης (35,1%).
Όσο για τους δημοφιλέστερους δημάρχους στις πέντε πρώτες θέσεις βρίσκονται ο Γεώργιος Ιωακειμίδης (76,9%), ο Διονύσιος Χατζηδάκης (76,7%), ο Νικόλαος Ζενέτος (73,8%), ο Σίμος Δανιηλίδης (65,9%) και ο Νικόλαος Σαράντης (65,3%).