Τις προοπτικές που προκύπτουν και τα οφέλη που αναμένεται να αποκομίσει η Ιθάκη από την αγορά γειτονικών της, μικρών ακατοίκητων νησιών από τον εμίρη του Κατάρ, παρουσιάζει σε εκτενές ολοσέλιδο δημοσίευμα – ανταπόκρισή της η αυστριακή εφημερίδα «Wiener Zeitung», με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Χίλιες και μία νύχτες στην Ιθάκη».
Όπως επισημαίνεται στον υπέρτιτλο και στον υπότιτλο του δημοσιεύματος, στην «πατρίδα του Οδυσσέα» επικρατεί μετά την πώληση γειτονικών νησιών ευφορία πως τα εκατομμύρια του εμίρη του Κατάρ θα βοηθήσουν το νησί να εξέλθει από την κρίση, κάτι που προκύπτει και από τις σχετικές δηλώσεις του 65χρονου δημάρχου του νησιού, Γιάννη Κασιανού, που στο παρελθόν είχε διατελέσει οικονομικός σύμβουλος στις ΗΠΑ και διατηρεί επιχειρηματικές σχέσεις στη Ρουμανία.
Αρχικά, ο δήμαρχος περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το νησί, το οποίο έχει πληγεί από την κρίση στην Ελλάδα, με την ανεργία στον τόπο του να έχει ξεπεράσει το 20% και να είναι διπλάσιο το ποσοστό της στους νέους, και το πρόβλημα να τοποθετείται στον ολοένα και μικρότερο αριθμό τουριστών που αποτελούσαν κυρίως οι Έλληνες οι οποίοι τώρα, λόγω κρίσης, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε έξοδα για διακοπές στην Ιθάκη.
Όπως σημειώνεται στη συνέχεια στο δημοσίευμα, όλα αυτά όμως φαίνεται πως τώρα πλέον έχουν ξεχαστεί και ο δήμαρχος με φίλους του απολαμβάνουν την όμορφη καλοκαιριάτικη νύχτα μέσα σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα σε ψαροταβέρνα της γραφικής παραλίας της Ιθάκης, έχοντας τους λόγους τους που βρίσκονται κοντά στα δέκα μικρά ακατοίκητα νησάκια, που πριν από μερικούς αιώνες είχαν περάσει στην ιδιοκτησία της οικογένειας Γρίβα.
Έξι από τα νησάκια που διαθέτουν μεν πολύ πράσινο και πολλούς βράχους αλλά όχι παραλίες, κληρονόμησαν τα αδέλφια Διονύσης, Κοραλία και Θεοδώρα Γρίβα, με τις δύο αδελφές να έχουν πωλήσει πρόσφατα τα πέντε από τα νησάκια στον εμίρη του Κατάρ για μερικά εκατομμύρια ευρώ.
Η Κοραλία Γρίβα που ζει εδώ και πολλά χρόνια ως επιχειρηματίας στην Αριζόνα, διηγείται στην εφημερίδα ότι είχε κληρονομήσει το 1973 από τον πατέρα της τα νησάκια, αλλά δεν διέθετε τα χρήματα για να οικοδομήσει και να τα εκμεταλλευτεί και τώρα, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο καταβολής μεγάλων φόρων για αυτή την περιουσία της, προχώρησε στην πώλησή τους.
Ο δήμαρχος Γιάννης Κασιανός αναφέρει πως όλα άρχισαν με το νησάκι Οξιά που είχε αρχικά αγοράσει σε τιμή περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ, αρχές του χρόνου, λίγο πριν από την παραίτησή του, ο εμίρης του Κατάρ με την πρόθεση, όπως διαπιστώνεται από τα σχετικά σχέδια του, να επενδύσει στην περιοχή 500 εκατομμύρια ευρώ. Με το παράδειγμά του ο εμίρης προφανώς θα προσελκύσει και άλλους μεγιστάνες επενδυτές, κάτι που γεμίζει ελπίδα τους κατοίκους της Ιθάκης, καθώς τα χρήματα που παρέχει η Ευρώπη στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, δεν φτάνουν στο απομακρυσμένο νησί τους.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο εμίρης θέλει να μετατρέψει την Οξιά σε «νησί της Τέχνης» με διασπαρμένα έργα σύγχρονης Τέχνης σε όλο το νησάκι, κάτι που έχει ξαναγίνει μόνο σε ένα νησί στην Ιαπωνία και αυτές του οι προθέσεις σημαίνουν πως τουλάχιστον τα μισά από τα εκατομμύρια του εμίρη για επενδύσεις θα τα επωφεληθούν οι 3.500 κάτοικοι της Ιθάκης, από τους οποίους θα προέρχονται οι εργαζόμενοι και το υπόλοιπο προσωπικό, ενώ και η τροφοδοσία του θα έχει προέλευση την Ιθάκη.
Στο δημοσίευμα παρατίθενται δηλώσεις του νεαρού επιχειρηματία με τρία πανεπιστημιακά πτυχία, Ομήρου-Οδυσσέα Κωστόπουλου, ο οποίος αναφέρεται στην άνθιση του τουρισμού στην Ιθάκη τις δύο προηγούμενες δεκαετίες και στις δυσκολίες μετά την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης. Ο ίδιος χαιρετίζει τις επενδυτικές προθέσεις του εμίρη και των επιχειρηματιών του Κατάρ, που έχει γνωρίσει στο παρελθόν άμεσα, καθώς για πολλά χρόνια είχε εργαστεί στο Λονδίνο για μεγάλη τουριστική επιχείρηση και σήμερα διαθέτει στην Ιθάκη δική του ξενοδοχειακή μονάδα, ταξιδιωτικό γραφείο και εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών.
Το δημοσίευμα συνοδεύεται από χάρτη και στοιχεία για την Ιθάκη, ενώ συμπληρώνεται από περιγραφή της επίκαιρης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και τα πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και τις δυσοίωνες προβλέψεις του ως προς την ανεργία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.