Το έργο και τα αποτελέσματα της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, (ΥΠ.Ο.Α.Δ.Η.Ε.), καθώς και τους στόχους της για το μέλλον, παρουσίασαν σήμερα τα στελέχη της Υπηρεσίας, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, παρουσία της ηγεσίας της ΕΛΑΣ και του υπουργού Νίκου Δένδια.
Στην παρουσίαση, την οποία έκαναν ο διευθυντής της ΥΠ.Ο.Α.Δ.Η.Ε., ταξίαρχος Βασίλειος Κοντογιάννης και ο υποδιευθυντής, ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης, μαζί με το διευθυντή της Οικονομικής Αστυνομίας, αστυνομικό διευθυντή Φώτιο Λιάχα και το διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αστυνομικό υποδιευθυντή Αριστείδη Μούρτο, δόθηκαν στην δημοσιότητα ενδιαφέροντα στοιχεία, που είναι ενδεικτικά για το μέγεθος του οικονομικού εγκλήματος στην χώρα καθώς και των εγκλημάτων ή άλλων προβλημάτων που απαντώνται στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, μόνο από τις υποθέσεις που χειρίστηκε η συγκεκριμένη υπηρεσία, προκύπτει ότι την τελευταία διετία η ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες ανέρχεται σε περισσότερα από 35,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ζημία τρίτων υπερβαίνει τα 3,2 εκατομμύρια ευρώ.
Ειδικά για τους οφειλέτες προς το δημόσιο, από την Οικονομική Αστυνομία, στο διάστημα από 1-1-2012 έως 31-3-2013, συνελήφθησαν 2.355 άτομα το συνολικό χρέος των οποίων ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ οι αστυνομικοί χειρίστηκαν άλλες 350 υποθέσεις, για συνολικό χρέος 104,2 εκατομμυρίων ευρώ, στις οποίες δεν πραγματοποιήθηκε σύλληψη, καθώς οι οφειλέτες διευθέτησαν έγκαιρα το χρέος τους.
Συνολικά στην διετία έγιναν 14.895 καταγγελίες, (4.017 επώνυμες και 10.879 ανώνυμες) ενώ η ΥΠ.Ο.Α.Δ.Η.Ε. χειρίστηκε 7.201 υποθέσεις, μεταξύ των οποίων, ήταν 423 αυτόφωρα, ενώ για 5.906 σχηματίστηκαν δικογραφίες.
Για τις υποθέσεις αυτές κατηγορήθηκαν 2.038 άτομα και συνελήφθησαν 907. Από τους κατηγορούμενους, 1.280 ήταν από την Οικονομική Αστυνομία, 758 από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και 196 για παιδική πορνογραφία. Από τους συλληφθέντες, 699 ήταν για οικονομικά εγκλήματα, 208 για απάτες και άλλα εγκλήματα στο διαδίκτυο και 93 για παιδική πορνογραφία.
Επίσης, από το 2011 που λειτουργεί η υπηρεσία, μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2013, από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίστηκαν συνολικά 523 άτομα που είχαν εκφράσει πρόθεση αυτοκτονίας στο διαδίκτυο και με την μεσολάβησή της παρασχέθηκε στα άτομα αυτά η απαραίτητη υποστήριξη.
Έντονη δράση παρουσίασε η Οικονομική Αστυνομία στην αντιμετώπιση του παράνομου τζόγου, με τον εντοπισμό παράνομων καζίνο στην Αθήνα, ενώ από τις σημαντικότερες υποθέσεις που χειρίστηκε ήταν η μεγάλη απάτη που διέπρατταν επί μια δεκαετία, υπάλληλοι στο ΙΚΑ Καλλιθέας, από την οποία το ίδρυμα υπέστη ζημία πάνω από 6.000.000 ευρώ.
Από τις χαρακτηριστικές υποθέσεις είναι κι η επιχείρηση σε πέντε εταιρείες με προϊόντα – μαϊμού, τον περασμένο χρόνο στην Αγία Βαρβάρα, που, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, έγινε αιτία να διατηρήσουν τις δραστηριότητες τους στην Ελλάδα επώνυμες εταιρείες, που ήθελαν να αποσύρουν τα συμφέροντα τους λόγω του παραεμπορίου.
Ο υπουργός Ν. Δένδιας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό πριν από την παρουσίαση των στοιχείων, ευχαρίστησε προσωπικά για το έργο τους ταξιαρχους κ.κ. Κοντογιάννη και Σφακιανάκη και χαρακτήρισε την Οικονομική Αστυνομία ως «υπηρεσία από το μέλλον», αφού «είναι προφανές ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας στα χρόνια που έρχονται».
Ειδική αναφορά έκανε στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τόνισε ότι διαδίκτυο είναι η «σύγχρονη αλάνα» που παίζουν τα παιδιά, αλλά που δεν μπορούν οι γονείς να ελέγξουν, όπως στις πραγματικές αλάνες κάποτε.
«Αυτή η συγκεκριμένη Υπηρεσία, πέρα των πολλών άλλων δυνατοτήτων, δραστηριοτήτων και καθηκόντων που έχει, έχει σαν μέγιστο ρόλο να προστατεύσει τη νέα γενιά των παιδιών μας από τις απειλές που φυσιολογικά εμπεριέχει αυτός ο τεράστιος νέος χώρος του διαδικτύου», υπογράμμισε ο υπουργός.
Καταλήγοντας ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Μας έχετε κάνει υπερήφανους γι’ αυτό το οποίο κάνετε. Ιδίως δε την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της απόστασης του πολίτη από το κράτος, καταφέρατε δύο πράγματα τα οποία είναι κορυφαίας σημασίας για το Σώμα, για το Υπουργείο, για την Κυβέρνηση, τελικά για την κοινωνία: Το πρώτο είναι να δίνετε την εντύπωση ότι υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτό το τόπο. Ότι ο παράνομος την ώρα της οικονομικής ανάγκης του ελληνικού λαού δεν μένει ατιμώρητος. Και το δεύτερο είναι ότι βρίσκεστε κοντά στα νέα παιδιά, στους νέους ανθρώπους. Αυτό είναι ανεκτίμητη περιουσία για την Ελληνική Αστυνομία, την Πατρίδα».