Τετ α τετ είχε την «τύχη» να βρεθεί με την Άνγκελα Μέρκελ ο ψυχίατρος, Δημήτρης Σούρας. Και φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία να τη ρωτήσει τι θα συμβεί με τη χώρα μας στο μέλλον. Εκείνη, όπως αναφέρει ο ψυχίατρος στο newsbeast.gr, προσπάθησε να τον αποφύγει αλλά επειδή εκείνος ήθελε επίμονα μια απάντηση, του είπε: «ό,τι καλύτερο».
Η τυχαία τους συνάντηση έγινε στις 8 Αυγούστου σε μία πόλη 200 χιλιόμετρα έξω από το Μόναχο, σε ένα αμφιθέατρο το οποίο θεωρείται το σπίτι του Βάγκνερ, διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1876 φεστιβάλ όπερας.
Μόνο που ο κ. Σούρας ενώ είχε την τύχη να τη συναντήσει, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το διάλογο μαζί της για τα προβλήματα των Ελλήνων. Γιατί πολύ απλά εκείνη, στο διάλειμμα της όπερας, όπως μας λέει ο ίδιος, εξαφανίστηκε χωρίς να γίνει αντιληπτή.
Ο Έλληνας ψυχίατρος μίλησε στο newsbeast.gr την αντίδραση της καγκελάριου αλλά και το μήνυμα που δεν πρόλαβε να της πει…
-Μιλήστε μας για την τυχαία συνάντησή σας με την Άνγκελα Μέρκελ
«Κάθε χρόνο από το 1876 γίνεται το φεστιβάλ Βάγκνερ. Ξεκινάει περίπου στις 25 Ιουλίου και τελειώνει στα τέλη Αυγούστου. Στις 8 Αυγούστου υπήρχε μια παράσταση του Βάγκνερ η οποία θεωρείται το highlight αυτής της περιόδου. Σε αυτή την παράσταση, χωρίς κανείς να το ξέρει, ήταν καλεσμένη η Μέρκελ μετά του συζύγου της.
Το θέατρο που έχει χωρητικότητα 1.800 ατόμων, χωρίζεται σε πόρτες. Κάθε πόρτα αντιστοιχεί σε τέσσερις σειρές. Δεν μπορείς λοιπόν να μπεις από άλλη πόρτα. Τελείως λοιπόν τυχαία, από την πόρτα που ήταν η Μέρκελ, ήταν και το δικό μου εισιτήριο, η δική μου θέση. Πάω λοιπόν να μπω και ξαφνικά ήταν η Μέρκελ δίπλα μου. Στην αρχή δεν την αναγνώρισα διότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπουμε στην τηλεόραση. Ήταν ψιλή, ήταν βαμμένη και καλοντυμένη. Τελείως διαφορετική. Την πλησίασα πάρα πολύ. Την πλησίασα τόσο πολύ και μου έκανε εντύπωση το ότι δεν επενέβη η ασφάλεια. Υπήρχαν τρεις ή τέσσερις αστυνομικοί της ασφάλειας για φύλαξη. Η Μέρκελ μου χαμογέλασε και άρχισε να απομακρύνεται. Εκείνη τη στιγμή, της είπα δυνατά στα αγγλικά “Κυρία Μέρκελ είμαι ένας Έλληνας ψυχίατρος. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να μου πείτε τι θα γίνει με την Ελλάδα και με τους Έλληνες”.
Εκείνη τα έχασε. Άρχισε να αγχώνεται. Πρώτη φορά βλέπω την πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο να αγχώνεται από έναν κύριο, 60 χρόνων, ο οποίος της κάνει μια ερώτηση. Μόλις οι άνδρες ασφαλείας της άκουσαν “Έλληνας ψυχίατρος” (στα αγγλικά), ήρθαν λίγο πιο κοντά, χωρίς όμως να με ακουμπήσουν και να με πειράξουν. Εγώ επανέλαβα την ερώτηση κι εκείνη με όπισθεν κι όχι κανονικά άρχισε να πηγαίνει προς τη θέση της. Τότε, γυρίζοντας μου, μου είπε με ένα χαμόγελο πλατύ και με ιδρωμένο πρόσωπο “all the best, all the best” (ό,τι καλύτερο). Στη συνέχεια μπήκε μέσα και οι πόρτες έκλεισαν. Στο πρώτο διάλειμμα που έγινε ακριβώς μετά από 1 ώρα και 3 λεπτά, μας έβγαλαν έξω επειδή κατά τη διάρκεια του διαλείμματος εκκενώνεται όλη η αίθουσα και κλείνουν οι πόρτες. Η κ. Μέρκελ βγήκε και όταν ξαναγυρίσαμε κι ενώ την έψαξα για να συνεχίσω, δεν τη βρήκα ποτέ. Όταν ξαναγυρίσαμε, δεν υπήρχε στη θέση της και φυσικά δεν την είδα ποτέ ξανά».
-Τι θα της λέγατε στη συνέχεια σε περίπτωση που την εντοπίζατε;
«Θα της μετέφερα την απέχθεια της ελληνικής κοινωνίας για την πολιτική της στάση στην Ελλάδα. Θα της έλεγα ότι μπορεί η Γερμανία να είναι ο “χρυσός του Ρήνου” αλλά η Ελλάδα είναι ο χρυσός όλης της γης. Θα της έλεγα ότι όταν κάποιος πάει στην πόρτα του άλλου και ζητάει βοήθεια, πρέπει να μεταχειριστείς τρεις λέξεις: τη λέξη συμπαράσταση, τη λέξη συμμετοχή και τη λέξη κατανόηση κι όχι τις λέξεις απειλή, εκδίκηση και εχθρότητα. Επίσης, λυπάμαι πάρα πολύ κι αυτό δεν το έχω ξαναπεί γιατί στην τσέπη μου εκείνη τη στιγμή είχα μια φωτογραφία από εφημερίδα που έδειχνε κάποιους ανθρώπους να τρώνε στα σκουπίδια γιατί ήθελα να τη δείξω σε έναν Ιταλό.
Θα ήθελα λοιπόν να της δείξω αυτή τη φωτογραφία. Δυστυχώς, αυτή η φωτογραφία κοιτιέται με τα μάτια της ψυχής και εκεί δυστυχώς έχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα! Εμείς οι Έλληνες είμαστε πάρα πολύ καλοί της κάνουμε δώρο την επανεκλογή της».