Μαγευτικοί ήχοι από μερικά από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου, παιγμένα με μοναδικό τρόπο από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων, πλημμύρισαν υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου τον Λόφο των Μουσών, ένα από τα δεκάδες μνημεία της επικράτειας που συμμετείχαν στον θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον οποίον υλοποίησε για άλλη μια χρονιά με τη βοήθεια των εργαζομένων της.
Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, μικροί και μεγάλοι άρχισαν να συγκεντρώνονται στην περιοχή του Φιλοπάππου -όπου για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ο θεσμός της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Με θέα την φωτισμένη Ακρόπολη και κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι, οι ήχοι από την καταπληκτική μπάντα του Δήμου Αθηναίων, που έδωσε τον καλύτερο εαυτό της, ταξίδεψαν στον λόφο των Μουσών και στα περίφημα μνημεία του, όπως του Φιλοπάππου, το Διατείχισμα και το Ηρώο του Μουσαίου.
Η εκδήλωση με τίτλο «στου Φιλοπάππου είναι η αγάπη μου κρυμμένη κάπου» ξεκίνησε με το ομώνυμο τραγούδι του 1968 το οποίο έχει ερμηνεύσει η Πόπη Αστεριάδη, για να συνεχιστεί με μια σειρά γνωστών μελωδιών, που έγραψαν σπουδαίοι συνθέτες: από τον Μιχάλη Σουγιούλ, τον Μίμη Τραϊφόρο και τον Γιώργο Μουζάκη μέχρι τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σταύρο Ξαρχάκο. «Άστα τα μαλλάκια σου», «Το τραμ το τελευταίο», «Ας ερχόσουν για λίγο», «Πες μου μια λέξη», «Μην τον ρωτάς τον ουρανό», «Ο γλάρος», «Τράβα μπρος», «Τα παιδιά του Πειραιά», «Αν θυμηθείς το όνειρό μου», «Δρόμοι παλιοί», «στου Όθωνα τα χρόνια», διασκευασμένα από τον μαέστρο της ορχήστρας Δημήτρη Μίχα, καθώς και από άλλους μουσικούς, σιγοτραγουδήθηκαν από τον κόσμο που πλημμύρισε το πλακόστρωτο.
«Στον σημαντικό αυτό τόπο του αθηναϊκού άστεως, έχουμε την ευκαιρία να ξεδιπλώσουμε την πολύπτυχη ιστορία του Λόφου των Μουσών, που υπήρξε χώρος μυθικός, μαγείας, αλλά και έρωτα, όταν οι μύθοι ξεχάστηκαν», δήλωσε η Όλγα Δακουρά – Βογιατζόγλου, αρχαιολόγος της Α΄ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που μαζί με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, οργάνωσαν την πετυχημένη βραδιά. Στην εκδήλωση, αναφέρει το ΑΜΠΕ παραβρέθηκε και η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Βλαζάκη – Ανδρεαδάκη, που ευχαρίστησε τον δήμο Αθηναίων, αλλά και όλο το προσωπικό της Α΄ ΕΠΚΑ για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.
Σημαντική για την επιτυχία της διοργάνωσης ήταν και η συμμετοχή του μουσικού Γεράσιμου Ιωαννίδη, που παρουσίαζε τα έργα, σχολιάζοντας άλλοτε με συγκίνηση και άλλοτε με χιούμορ μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Σε περίοπτη θέση στο πρόγραμμα, αλλά και στον σχολιασμό του, βρέθηκαν τα δύο ιερά τέρατα της μουσικής τέχνης, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης, τα τραγούδια των οποίων εισέπραξαν, όπως αναμενόταν, και τα περισσότερα χειροκροτήματα.