«Μαϊμού» τυφλούς εντόπισαν στα Δωδεκάνησα οι έλεγχοι των ΚΕΠΑ. Η προσπάθεια θα συνεχισθεί μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας
Δεκάδες άτομα που λάμβαναν παράνομα επίδομα τυφλότητας, 200 ευρώ ανά μήνα, εντόπισαν στα Δωδεκάνησα οι επανέλεγχοι που διενεργήθηκαν από τις Υγειονομικές Επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στα Δωδεκάνησα.
Οι έλεγχοι έγιναν στην Κάλυμνο, από τις 11/06/2013 έως τις 13/06/2013, για επιδοματούχους των περιοχών Καλύμνου, Λέρου, Αστυπάλαιας, Πάτμου και Λειψών, και στη Ρόδο, από τις 26/06/2013 έως τις 28/06/2013,
Στην Κάλυμνο κλήθηκαν για επανέλεγχο 156 άτομα, εκ των οποίων δεν προσήλθαν τέσσερις. Από τους 152 που εξετάσθηκαν, διαπιστώθηκε ότι οι 100 δεν ήταν τυφλοί (ποσοστό 65,79%). Αντίστοιχα, στη Ρόδο, κλήθηκαν 131 επιδοματούχοι, και από τους 125 που εξετάστηκαν (δεν προσήλθαν έξι) οι εννέα διαπιστώθηκε δεν ήταν τυφλοί (7,20%).
«Απογοήτευση και οργή», εξέφρασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και τόνισε ότι «θα διερευνηθούν οι ευθύνες όσων συνέβαλαν σε αυτές τις παράνομες πράξεις».
«Σε μια περίοδο που η χώρα και οι συμπολίτες μας υποβάλλονται σε μεγάλες θυσίες και στερήσεις, δεν επιτρέπεται σε κανέναν και για κανένα λόγο να επιβαρύνει τον ελληνικό λαό με παράνομες πρακτικές και συμπεριφορές», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε:
«Έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση της παραβατικότητας, που έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει καρπούς και αυτό έχει γίνει αντιληπτό από όλους.
Η διενέργεια εντατικών και στοχευμένων ελέγχων αποκάλυψε παράνομη λήψη επιδόματος τυφλότητας έως και 66% στα Δωδεκάνησα, γεγονός που δημιουργεί απογοήτευση και οργή. Τονίζω προς κάθε κατεύθυνση ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.
Τονίζω, επίσης, ότι εκτός από την άμεση διακοπή του επιδόματος, θα αναζητηθούν και θα καταλογισθούν τα παρανόμως καταβληθέντα ποσά σε βάθος δεκαετίας, αλλά και θα διερευνηθούν οι ευθύνες όσων συνέβαλαν σε αυτές τις παράνομες πράξεις».
Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, οι έλεγχοι που διενεργούνται από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας είναι στρατηγικού χαρακτήρα και στοχευμένοι και γίνονται κατά προτεραιότητα σε περιοχές που εμφανίζονται μεγάλες αποκλίσεις από το μέσο όρο και αφορούν όχι μόνο τα αναπηρικά, αλλά το σύνολο των επιδομάτων πρόνοιας.