Μία 92χρονη Ελληνίδα συνάντησε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες με μια εβραϊκή οικογένεια που βοήθησε να σωθεί από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Όπως αναφέρει το BBC, η ηλικιωμένη γυναίκα επανενώθηκε με τα δύο αδέλφια που τότε ήταν μικρά παιδιά.
Ως έφηβη, η Μελπομένη Ντίνα είχε κρύψει 6 μέλη της οικογένειας Μορντεχάι πριν τους βοηθήσει να διαφύγουν.
Η γεμάτη δάκρυα επανένωση σημειώθηκε στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, μετά από τουλάχιστον 7 δεκαετίες.
Παρόμοια γεγονότα ήταν συνήθη στο συγκεκριμένο μουσείο, αλλά αυτό ενδέχεται να είναι το τελευταίο του είδους.
Τα αδέλφια Σάρα Γιάναι και Γιοσί Μορ έφεραν τα 20 παιδιά και εγγόνια τους στην εκδήλωση.
«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω το συναίσθημα» είπε η Σάρα στους δημοσιογράφους. «Είναι πολύ έντονο για εμάς να βρισκόμαστε πάλι μαζί. Ήμαστε κρυμμένοι στο σπίτι της. Έσωσε όλη την οικογένειά μας. Έξι άτομα… δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο επικίνδυνο ήταν για εκείνη, για την οικογένειά της, να μας κρύψει όλους. Έσωσε τις ζωές μας».
Το χρονικό της διάσωσης
Οι Γερμανοί Ναζί κατείχαν την Ελλάδα από το 1941 μέχρι το 1944 και οι περισσότεροι από τους Έλληνες Εβραίους – που υπολογίζονται σε περίπου 80.000 – πέθαναν ως αποτέλεσμα των διώξεων. Πολλοί δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Μπιρκενάου.
Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, η κ. Ντίνα και οι δύο αδελφές της είχαν κρύψει τους Μορντεχάι σε ένα εγκαταλελειμμένο τζαμί, πριν να τους μετακινήσουν στο μικρό τους σπίτι, όπου τα πράγματα έγιναν πολύ επικίνδυνα.
Οι αδελφές μετέφεραν ένα από τα παιδιά, τον 6χρονο Σαμουήλ, στο νοσοκομείο όταν αρρώστησε βαριά, παρά τον κίνδυνο να αποκαλυφθούν. Πέθανε μετά από κάποιες μέρες.
Η τοποθεσία της οικογένειας τέθηκε σε κίνδυνο και οι αδελφές τους βοήθησαν να διαφύγουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις για να μην τους εντοπίσουν. Επέζησαν, επανενώθηκαν μετά τον πόλεμο και έφυγαν για το Ισραήλ.
Το 1994 η κ. Ντίνα τιμήθηκε από το μουσείο, καθώς της αποδόθηκε ο τίτλος «Δίκαιοι των Εθνών», που δίνεται σε όσους βοήθησαν Εβραίους την περίοδο του Ολοκαυτώματος.
Περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι έχουν τιμηθεί από το μουσείο, μεταξύ των οποίων 355 από την Ελλάδα.
Ανάλογες επανενώσεις ήταν συνήθεις στο Μουσείο Γιαντ Βασέμ, αλλά τα τελευταία χρόνια σπανίζουν.
«Αυτή θα είναι πιθανότατα η τελευταία επανένωση, εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας και της ανθρώπινης αδυναμίας» δήλωσε ο Στάνλι Σταλ, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος των Δικαίων (JFR).