Σε μείζον ζήτημα έχει αναχθεί η διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στα νησιά του βορείου Αιγαίου αλλά και η αποσυμφόρηση των δομών στη νησιωτική χώρα που εδώ και πολλούς μήνες έχει ξεπεράσει την κατάσταση «κόκκινου συναγερμού».
Οι προσπάθειες ομαλής μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα και δομές φιλοξενίας είτε σε ΚΥΤ είτε σε άλλες μονάδες (όπως ξενοδοχεία) σκοντάφτουν στις σφοδρές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
Το βράδυ του Σαββάτου ένταση προκλήθηκε στην περιοχή των Γιαννιτσών όταν 40 περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν σε βοηθητική οδό κοντά σε ξενοδοχείο, στο 5ο χλμ της Ε.Ο. Γιαννιτσών-Θεσσαλονίκης, για να εμποδίσουν την έλευση των προσφύγων. Αργά τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας και στις Σέρρες κάτοικοι από τον νομό συγκεντρώθηκαν στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, στο ύψος των νέων διοδίων και πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κατά της φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή.
Ένας κάτοικος των Γιαννιτσών ανέφερε στην Εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα: «Εδώ και δυο χρόνια έχουμε δεχθεί πρόσφυγες στην αγκαλιά μας και το μόνο που έχουμε αποκομίσει είναι βιασμοί, μαχαιρώματα και σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε καθημερινή βάση. Εάν αυτοί που έχουμε δεχθεί έχουν προκαλέσει τέτοια προβλήματα, τι θα συμβεί και με άλλους». Ένας δεύτερος ανέφερε ότι προέβη σε ακραίες πράξεις γιατί κατήγγειλε ότι η κόρη του έχει πέσει θύμα επίθεσης με μαχαίρι από μετανάστη.
Από την πλευρά του ο δικηγόρος των κατοίκων Μηνάς Γρηγορίαδης ότι ποτήρι έχει ξεχειλίσει με την παραβατική συμπεριφορά πέριξ της πόλης. «Είναι δυνατόν η Ελλάδα να σηκώσει το βάρος της ισλαμικής δημοκρατίας του Αφγανιστάν; Θέλουμε να γίνουν τα Γιαννιτσά μας μια νέα Μόρια, ένα νέο Βαθύ;», διερωτήθηκε.
Την απάντηση έδωσε ο Δήμαρχος ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος ο οποίος αρχικά ανέφερε: «Οδηγούμε την κοινωνία σε αυτοματισμούς που καλό θα ήταν να αποφύγουμε. Και εμείς θα μπορούσαμε να προβούμε σε ανάλογες ενέργειες. Ζητούμε την παρέμβαση της Πολιτείας τόσο για την προστασία των μόνιμων κατοίκων όσο και των μεταναστών –προσφύγων». Και προσέθεσε ότι αυτό που άκουσε από τον δικηγόρο των κατοίκων των κάνει να ντρέπεται σαν Έλληνας, και απευθυνόμενος στον κ. Γρηγοριάδη ανέφερε: «Ελάτε εδώ να δείτε πώς φιλάμε Θερμοπύλες».
Βγήκαν τα βαριά οχήματα στην Κω
Τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο 2/11 αντίστοιχες αντιδράσεις υπήρξαν και στην Κω με κατοίκους να επιστρατεύουν ακόμα και μηχανήματα του Δήμου για να εμποδίσουν την μεταφορά 50 μεταναστών στο νησί. Εν τέλει οι μετανάστες δεν αποβιβάστηκαν στην Κω και το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του μέχρι τον Πειραιά.
Εν μέσω αυτής της κατάσταση στις 2/11 ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μεταφοράς 795 αιτούντων άσυλο από τη Λέσβο στην Ελευσίνα, ενώ το πρωί της Δευτέρας 4/11 στον Πειραιά έφτασε οχηματαγωγό πλοίο ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ μεταφέροντας 46 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη και 151 από τη Χίο.
Λίγη ώρα αργότερα αναμενόταν να καταπλεύσει στον Πειραιά το Blue Star 2 το οποίο μετέφερε 25 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω και 62 από τη Λέρο.
Εκεί τους περίμεναν λεωφορεία τα οποία θα τους μεταφέρουν σε πάνω από 30 περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Σύμφωνα με πρωινό ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, οι οδηγοί των λεωφορείων αρνήθηκαν ευγενικά να ενημερώσουν για την κατεύθυνσή τους ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις.