Χιλιάδες άνθρωποι που ζουν σε «απερίγραπτες» συνθήκες στις δομές φιλοξενίας δύο ελληνικών νησιών, βρίσκονται «στο χείλος της καταστροφής», όπως αναφέρει στο BBC μία Ευρωπαία επιτηρήτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Dunja Mijatovic, Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, έκανε λόγο για μία «εκρηκτική κατάσταση» στα νησιά του Αιγαίου, που στεγάζουν μέχρι και 36.000 αιτούντες άσυλο.
«Ώρες μετά την τοποθέτηση της Επιτρόπου, η ελληνική Βουλή περνούσε ένα νομοσχέδιο για απελάσεις fast track. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι πρόσφυγες θα προστατευθούν αλλά οι πύλες της Ελλάδας δεν θα είναι ανοιχτές στον καθένα» αναφέρει το δημοσίευμα του βρετανικού Μέσου.
Το BBC αναφέρθηκε και στην κριτική που ασκήθηκε από τα κόμματα της Αριστεράς αλλά και από ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως και η υπηρεσία για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ UNHCR, που προειδοποίησαν για περιορισμό στην προστασία των αιτούντων άσυλο.
«Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όμως ανέφερε ότι η κίνηση θα αποτρέψει εκείνους που δεν δικαιούνται άσυλο, λέγοντας χαρακτηριστικά στο κοινοβούλιο: “Αρκετά”».
Γιατί οι μετανάστες επέστρεψαν στην Ελλάδα;
Περίπου 1 εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων και πολλών που διέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία, πέρασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά το 2015. Η Τουρκία προχώρησε σε μία οικονομική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μειώσει τις ροές, ωστόσο ακόμη και σήμερα φιλοξενεί 3,6 εκατομμύρια Σύρους.
Προσφάτως τα νούμερα αυξήθηκαν εκ νέου και όλα τα κέντρα φιλοξενίας στα ελληνικά νησιά είναι γεμάτα πέρα από τη χωρητικότητά τους.
Η Mijatovic επισκέφθηκε τις δομές στη Λέσβο και τη Σάμο. Η Λέσβος μπορεί να δεχθεί μέχρι 2.840 άτομα αλλά φιλοξενεί 16.924 μετανάστες, πολλοί από τους οποίους συνωστίζονται στη Μόρια.
Τι είπε ο Επίτροπος;
Κάνοντας μία καυστική αξιολόγηση της κατάστασης, η Mijatovic ανέφερε: «Η κατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, στα ελληνικά νησιά έχει επιδεινωθεί δραματικά τους τελευταίους 12 μήνες. Επείγοντα μέτρα απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν οι απελπιστικές συνθήκες στις οποίες χιλιάδες άνθρωποι διαβιούν».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Επίτροπος περιέγραψε τις δομές ως «ευρέως υπερπλήρη» μέρη όπου άνθρωποι «σχηματίζουν ουρές για να πάρουν φαγητό και να πάνε τουαλέτα, όταν είναι διαθέσιμη».
Το κέντρο στη Σάμο ήταν τόσο συνωστισμένο από κόσμο που οι οικογένειες «σκάλιζαν βράχους για να κάνουν χώρο σε απότομες πλαγιές».
«Αυτό δεν έχει πια καμία σχέση με την υποδοχή αιτούντων άσυλο» είπε η Mijatovic. «Αυτό έχει γίνει μια μάχη για επιβίωση».
Η ίδια τόνισε ότι αν οι «τραγικές συνθήκες» δεν βελτιωθούν επειγόντως, υπάρχει κίνδυνος για «περαιτέρω τραγικά γεγονότα».
Τον περασμένο μήνα, μία γυναίκα σκοτώθηκε όταν ξέσπασε φωτιά στο κέντρο υποδοχής της Μόριας. Επτά άνθρωποι πέθαναν τον Σεπτέμβριο όταν ένα φουσκωτό σκάφος που μετέφερε μετανάστες αναποδογύρισε μεταξύ Τουρκίας και Χίου.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το άσυλο
«Ο αμφιλεγόμενος νόμος για το άσυλο, που εισήγαγε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στοχεύει να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στις ελληνικές ακτές. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι το νέο νομοθέτημα θα επισπεύσει και θα εξορθολογίσει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου και την απέλαση παράτυπων μεταναστών» αναφέρει το BBC.
Και συνεχίζει: «Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο, έχει υιοθετήσει μία πιο σκληρή στάση εναντίον των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο από τον αριστερό προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα. Ενώ ο κ. Τσίπρας κατέκρινε το νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός δήλωσε στη Βουλή ότι ο νόμος έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα στέλνονται πίσω».