Χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές συμμετείχαν το πρωί της Τετάρτης στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Μιας απεργίας που κηρύχθηκε από τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, θέτοντας σε απεργιακό κλοιό ολόκληρη τη χώρα.

Οι συγκεντρώσεις των Συνδικάτων, του ΠΑΜΕ και των φοιτητικών συλλόγων ήταν η πλατεία Κλαυθμώνος και τα Προπύλαια αντίστοιχα. Οι διαδηλωτές από εκεί πορεύτηκαν μέσω κεντρικών δρόμων προς το Σύνταγμα και τη Βουλή.

Παράλληλα, την κήρυξη εικοσιτετράωρης απεργίας στις 2 Οκτωβρίου 2019, αποφάσισαν δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, μετά από το κάλεσμα που απηύθυνε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) «για ανάγκη ουσιαστικής και συντονισμένης απάντησης των συνδικάτων στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο», λαμβάνοντας υπόψη ότι η προσωρινή διοίκηση της Συνομοσπονδίας δεν έχει τη νομική δυνατότητα να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση.

Από τις συγκεντρώσεις δεν έλειψαν και τα… παράξενα καθώς δυο τουρίστριες που βρέθηκαν τυχαία στα Προπύλαια αφού ρώτησαν τι ακριβώς συμβαίνει μετά φωτογραφήθηκαν ανάμεσα στους διαδηλωτές.

Ξύλο και χημικά σε συμβολαιογραφείο στο Κολωνάκι

Οι κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ήταν επεισοδιακές στην Αθήνα.

Μέλη του ΠΑΜΕ που βρέθηκαν σε συμβολαιογραφείο, στο Κολωνάκι, που θα γινόταν πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς.

Μετά από συγκρούσεις σώμα με σώμα και χρήση χημικών οι διαδηλωτές μπήκαν εν τέλει στο κτίριο όπου και έμαθαν ότι ο πλειστηριασμός ανεστάλη.

Πρωθυπουργική παρέμβαση για τους «επαγγελματίες συνδικαλιστές»

Μήνυμα για τη σημερινή απεργία στους «επαγγελματίες συνδικαλιστές που έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας» στέλνει με ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί!

Κι αυτό γιατί μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια. Επαγγελματίες συνδικαλιστές που έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας και που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν.

Εμείς νομοθετούμε τα σωματεία να είναι αντιπροσωπευτικά και να λογοδοτούν. Και οι πλειοψηφίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τη στάση των εργαζομένων, θεσπίζοντας, προαιρετικά, και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Στέκομαι στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία. Οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών.

Είναι καιρός να πάμε μπροστά. Και θα πάμε!», γράφει ο Κυριακός Μητσοτάκης.

Στάσεις εργασίας στα ΜΜΜ και την Πέμπτη

Επίσης, οι εργαζόμενοι στο Μετρό -γραμμές 1, 2 και 3- αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας και την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση των σωματείων, «προκηρύσσεται τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, από τις 12:00 έως τις 15:00, με αίτημα τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), η οποία, αν και υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019, δεν τίθεται σε ισχύ», προσθέτοντας ότι η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη του συνδικαλιστικού κινήματος, «καθώς για μια ακόμα φορά εκδηλώνονται πολύπλευρες επιθέσεις για την κατάργησή τους».

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο απεργίας ή στάσης και των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας για υπογραφή ΣΣΕ στην Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ).

Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Εικοσιτετράωρη απεργία αποφάσισαν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, ενώ η πλειοψηφία της ΠΝΟ απέρριψε το αίτημα για απεργία.

την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, αποφάσισαν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, με αφορμή τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Το θέμα εξετάστηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), η πλειοψηφία της οποίας απέρριψε την πρόταση για απεργία.

Ωστόσο, τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση από την έναρξη, 00:01 έως τη λήξη, στις 24:00, στις 2 Οκτωβρίου.

Η ΠΕΝΕΝ, που εκπροσωπεί τα κατώτερα πληρώματα στα πλοία της ακτοπλοΐας, σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η απεργία γίνεται στο πλαίσιο της πανεργατικής πανελλαδικής εικοσιτετράωρης απεργίας και το ναυτεργατικό της σωματείο συμμετέχει στην κινητοποίηση στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά στη βάση ομόφωνης απόφασης που έλαβε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, η απεργία αφορά όλα τα πλοία όλων των κατηγοριών που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Καλεί, επίσης, τους επιβάτες και τους οδηγούς ΙΧ και φορτηγών να αποφύγουν την ημέρα εκείνη τη μετακίνησή τους στο λιμάνι του Πειραιά.

Από την πλευρά τους, τα ναυτεργατικά σωματεία της ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ« και της ΠΕΕΜΑΓΕΝ, καλούν τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να συμμετέχουν στην περιφρούρηση της εικοσιτετράωρης απεργίας την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, στα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Η απεργία έχει ως κεντρικό αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο, όπως αναφέρουν τα ναυτεργατικά σωματεία, «επιχειρείται η υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και ο έλεγχος των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία».

Στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά συμμετέχει και η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά.

ΠΟΕΔΗΝ

Μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προκήρυξε πεντάωρη στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 15:00, στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας και την Πρόνοια, για την απόσυρση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου», το οποίο, όπως σημειώνει, περιορίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί να μην κατατεθεί προς ψήφιση το εν λόγω νομοσχέδιο, καθώς και την ανάκτηση των δικαιωμάτων (μισθολογικών, εργασιακών, συνδικαλιστικών, κλπ).

ΟΤΟΕ

Στην εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχει και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), τη Διαιτησία, τα μητρώα και τη λειτουργία των συνδικάτων.

Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ)

Το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) πραγματοποιεί κύκλο έκτακτων γενικών συνελεύσεων από τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου 2019, (με προοπτική πραγματοποίησης Ολομέλειας Προέδρων, ανάλογα με την εκτίμηση του ΔΣ), με σκοπό τη χάραξη των επόμενων αγωνιστικών βημάτων διεκδίκησης των αιτημάτων του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετέχουν δυναμικά στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ. και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα, πραγματοποιεί, από κοινού με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, στις 13:00, στο υπουργείο Παιδείας, με κήρυξη τρίωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου – τρεις πρώτες του απογευματινού, «για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς του εκπαιδευτικού, προτάσσοντας και διεκδικώντας την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων τους».

Απεργούν και οι δημοσιογράφοι

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κήρυξε εικοσιτετράωρη απεργία, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που αποφάσισαν Ομοσπονδίες, Εργατικά κέντρα και συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου, για τις 2 Οκτωβρίου 2019, από τις 06.00 έως τις 06:00 της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου 2019, σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «ενάντια στις μνημονιακές παρεμβάσεις που προωθεί το “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο και υπονομεύουν διαλυτικά τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, υποβαθμίζοντας καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.