Μία γυναίκα και ένα παιδί είναι τα θύματα της τραγωδίας στη Μόρια όπου προκλήθηκε φωτιά και ξέσπασαν επεισόδια και συμπλοκές ανάμεσα σε μετανάστες.
Το πτώμα της απανθρακωμένης γυναίκας μεταφέρθηκε από ιδιώτη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και λίγο αργότερα το πτώμα ενός παιδιού το οποίο έβαλαν μέσα σε μια κουβέρτα πρόσφυγες και μετανάστες από το τμήμα του καταυλισμού που κάηκε στην κάτω πύλη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ).
Το χρονικό
Ήταν γύρω στις 5 το απόγευμα όταν ξέσπασαν δυο φωτιές. Μια σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περί τα 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί.
Κι ενώ η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου. Το σβήσιμο της δε έγινε μετ’ εμποδίων. Μάλιστα, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα.
Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια. Στη συνέχεια δε επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς κρατουμένους, αλλά αντιμετωπίσθηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας από μέσα χρήση νερού.
Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Περί τις 7.30 το βράδυ κι ενώ στο εσωτερικό του ΚΥΤ μαίνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών διαφορετικής εθνικής ή θρησκευτικής καταγωγής άρχισε η αποχώρηση από τον εσωτερικό καταυλισμό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών που αρχικά κινούνται προς τα γύρω κτήματα προκειμένου να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα. Από τις συγκρούσεις υπάρχουν και πέντε τουλάχιστον τραυματίες που μεταφέρονται στο Νοσοκομείο.
Στη Λέσβο ο αρχηγός ΕΛΑΣ και ο Λευτέρης Οικονόμου -Ανοικτή γραμμή Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη
Στο νησί μετέβησαν εσπευσμένα δύο διμοιρίες ΜΑΤ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε απ’ ευθείας γραμμή με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τον οποίο και ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση στο ΚΥΤ Μόριας.
Σήμερα, Δευτέρα, στις 10:30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα έκτακτα μέτρα για το προσφυγικό.
Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Hot Spot της Μόριας είναι απελπιστική και οι συνθήκες κάτι περισσότερο από τραγικές.
Όπως είναι γνωστό, στη δομή της Μόριας βρίσκονται περίπου 12-13.000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ η χωρητικότητα του ΚΥΤ είναι μόλις 3.000 άνθρωποι. Δεδομένου ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει καταρρεύσει ουσιαστικά και καθημερινά προωθούνται από τα παράλια 500-700 πρόσφυγες/μετανάστες, οι οποίοι παρέμεναν μέχρι τώρα στο ΚΥΤ Λέσβου, καθίσταται σαφές πως η κατάσταση είναι εκρηκτική.