Τελικά η μάθηση δεν είναι μία διαδικασία η οποία πρέπει να… εξαντλείται αποκλειστικά μέσα στην σχολική ή φροντιστηριακή αίθουσα! Μπορεί να υπηρετείται εξίσου ικανοποιητικά κι εκτός αυτής, εφόσον φυσικά οι διδάσκοντες ξέρουν πως να το κάνουν!
Αυτή ακριβώς την αντίληψη έχει και ο κ. Θανάσης Φατές, ιδιοκτήτης του ομώνυμου Κέντρου Ξένων Γλωσσών της πόλης των Ιωαννίνων, ο οποίος κάθε χρόνο τέτοια εποχή εφαρμόζει μία πολύ πρωτότυπη μέθοδο διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας.
Τι κάνει; Κάτι πολύ απλό. Βάζει αρχικά τους μικρούς μαθητές του να φυτεύουν σπόρους λαχανικών διαφόρων ειδών μέσα στην τάξη και να τους φροντίζουν ώσπου αυτοί να βλαστήσουν και στη συνέχεια, βγαίνει μαζί με τα παιδιά στη φύση και παρέα φυτεύουν τα νεαρά φυτά σε κτήμα που διατηρεί στο Δροσοχώρι! Φτιάχνουν δηλαδή τον δικό τους μικρό αλλά ιδιαίτερης σημασίας κήπο.
Από τη θεωρία στην πράξη
Η διαδικασία αυτή αποτελεί παράδοση πια για το Κέντρο Ξένων Γλωσσών και οι μαθητές του ανυπομονούν κάθε χρόνο για τα μαθήματα εκτός τάξης. Μέσω αυτών ουσιαστικά η θεωρία γίνεται πράξη και οι ίδιοι, μεταμορφώνονται σε… μικρούς αγρότες, που τελικά απολαμβάνουν τη φροντίδα των φυτών τους και τους καρπούς του κόπους τους!
Στο κτήμα του κ. Φατέ υπό τις οδηγίες του ίδιου, οι μαθητές εκτός από το φύτεμα συμμετέχουν και σε μία σειρά από άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Συνομιλούν με τον καθηγητή τους, πάντα στην αγγλική φυσικά, για θέματα που έχουν να κάνουν με την καλλιέργεια ενός κήπου, κάνουν εξερευνήσεις της γύρω περιοχής, ερχόμενοι σε άμεση επαφή με τη φύση, πραγματοποιούν επισκέψεις και ξεναγήσεις σε τοπικά θερμοκήπια και κτηνοτροφικές μονάδες, όπου ξεναγούνται και παρακολουθούν την φροντίδα φυτών και ζώων!
Ο καθηγητής του φροντιστηρίου υποστηρίζει μάλιστα ότι: «Η φυσική περιέργεια των παιδιών για την εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας εξυπηρετείται όσο το δυνατόν καλύτερα με το συνδυασμό εξωσχολικών δραστηριοτήτων, στα πλαίσια των οποίων χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο τα αγγλικά».
Πηγή: katoci.com