Γεύσεις Ελλάδας σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη κάνει γνωστές τα τελευταία τέσσερα χρόνια μια νέα γυναίκα από την ορεινή Νάξο. Ο λόγος για την Κατερίνα Ανδριέλου, η οποία παρότι μένει στη Χώρα του νησιού, υποδέχεται στον Καλόξυλο Νάξου, από όπου και κατάγεται, μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο. Επισκέπτες, που θέλουν να γνωρίσουν εκ των έσω την πραγματική, αυθεντική Ελλάδα μαζί με τις γεύσεις της.
«Ξεκινήσαμε να κάνουμε μαθήματα μαγειρικής στο σπίτι μου, στον Καλόξυλο με επισκέπτες που ήθελαν να μάθουν τον ελληνικό τρόπο ζωής και την αυθεντική κουζίνα» δηλώνει η κ. Ανδριέλου στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και εξηγεί: «Μιλώ για την αυθεντική κουζίνα, γιατί δεν έχω σπουδάσει σεφ, δεν είμαι μάγειρας. Έχω κάνει κάποια σεμινάρια για να διασφαλίσω την υγιεινή και ότι όλα γίνονται σωστά. Εκεί που δώσαμε έμφαση είναι να φέρουμε σε επαφή τους επισκέπτες με την ντόπια-ναξιακή κουζίνα, κάτι το οποίο είναι δύσκολο να βρουν ακόμη και στην Αθήνα».
Η ίδια έχει ζήσει όλη τη ζωή της στο κυκλαδίτικο νησί, εκτός από τα πέντε χρόνια που βρέθηκε στην Αθήνα, προκειμένου να σπουδάσει Κλασική Φιλολογία. Εν συνεχεία επέστρεψε στη Νάξο, όπου και ασχολήθηκε με την εκπαίδευση.
Τι ήταν αυτό που την παρακίνησε να υλοποιήσει αυτή την πρωτότυπη ιδέα; «Η επαφή με τον τουρισμό, τα ταξίδια τα οποία έκανα καθώς και η αγάπη μου για το νησί αλλά και το φαγητό με οδήγησε σε αυτή την ιδέα» λέει η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας παράλληλα ότι την επιχείρηση την έχει από κοινού με τον σύντροφό της, Μανώλη Μπαρδάνη.
Ενδιαφερόμενοι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τον ιστότοπο της επιχείρησης (vioma.gr) όπου και μπορούν να κάνουν online κρατήσεις. «Από εκεί και πέρα ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους έτσι ώστε να μάθουμε τις προτιμήσεις τους, αν έχουν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποιο υλικό και να κανονίσουμε ένα μενού να το μαγειρέψουμε μαζί» σημειώνει η κ. Ανδριέλου υπογραμμίζοντας ότι ένα βασικότατο στοιχείο είναι πως η όλη διαδικασία είναι ιδιωτική, χωρίς πολλά άτομα κάθε φορά «και έτσι δίνουμε έμφαση στον άνθρωπο, τον άνθρωπο που φιλοξενούμε».
Οι επισκέπτες λατρεύουν τα ελληνικά φαγητά
«Οι επισκέπτες από ξένες χώρες είναι λάτρεις, θαυμαστές της ελληνικής κουζίνας», αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 29χρονη εκπαιδευτικός. Και όχι άδικα όπως σημειώνει καθώς «όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε είναι φρέσκα, δε θα μπούμε στη διαδικασία να χρησιμοποιήσουμε, για παράδειγμα, ένα χειμερινό υλικό».
Μάλιστα τονίζει πως «όλο αυτό τους εντυπωσιάζει και μάλιστα τους κάνει να αλλάξουν και λίγο τον τρόπο διατροφής τους κατά την επιστροφή στις χώρες τους».
Μερικά από τα φαγητά που μαγειρεύουν και γεύονται είναι κατσικάκι και αρνάκι λεμονάτο, κόκορας κοκκινιστός καθώς και οι διάσημες τηγανιτές πατάτες Νάξου. Όμως, σύμφωνα με την κ. Ανδριέλου, το φαγητό το οποίο ξετρελαίνει κάθε ξένο επισκέπτη είναι τα παραδοσιακά γεμιστά. «Ένα πιάτο απλό, που βρίσκεται στην καθημερινότητά μας. Επίσης φτιάχνουμε και πολλές πίτες, τις οποίες και λατρεύουν. Πίτες φτιαγμένες από παραδοσιακές συνταγές, με τις τυρόπιτες να βρίσκονται στο επίκεντρο καθώς εδώ στο νησί έχουμε και πολλά τυριά. Επίσης σεφουκλωτή πίτα και πίτα με ελιές προσφέρονται στους επισκέπτες όπως και τζατζίκι» σημειώνει.
Από όλο τον κόσμο οι επισκέπτες
Οι επισκέπτες οι οποίοι παρακολουθούν αυτά τα μαθήματα συνήθως προέρχονται από την Αμερική, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, και μερικοί από ευρωπαϊκές χώρες.
Λόγω της μεγάλης απόστασης, μπορεί οι ίδιοι να μην έχουν επισκεφθεί το νησί ξανά, όμως σύμφωνα με την κ. Ανδριέλου λένε στους γνωστούς τους να το κάνουν. «Αυτό που μας εντυπωσίασε είναι πως όσοι μας επισκέπτονται μας στέλνουν φίλους ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους» λέει η 29χρονη και συμπληρώνει: «Είναι εντυπωσιακό, δεν περιμέναμε πόση δύναμη μπορεί να έχει η διαφήμιση από στόμα σε στόμα. Αυτό μας ικανοποιεί γιατί πάει να πει ότι πραγματικά πέρασαν καλά».
Παρά τη γρήγορη εξέλιξη, το πρότζεκτ δε θα μείνει στάσιμο. Επόμενος στόχος είναι η παροχή online συνταγών και όπως λέει η κ. Ανδριέλου «ένα πιο “δυνατό” site ώστε να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση στις τοπικές συνταγές της Νάξου».
Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από την κ. Κατερίνα Ανδριέλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ