Πρωτοβουλίες για την ένταξη της Ξάνθης στο διεθνές τουριστικό γίγνεσθαι, αλλά και την καθιέρωση της ευρύτερης περιοχής σε πόλο έλξης για την εγχώρια τουριστική σκηνή, «τρέχουν» αυτή την περίοδο, τόσο το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, όσο και οι φορείς της περιοχής, προεξάρχοντος του τοπικού Επιμελητηρίου.
Από το βήμα ημερίδας που διοργανώνει το Επιμελητήριο της Ξάνθης, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου έδωσε έμφαση στη σημασία του τουρισμού ως πυλώνα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι είναι η απάντηση στην κρίση και για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.
Η τετραήμερη περιοδεία του κ. Καράογλου στην περιοχή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσοχής που τυγχάνει ο τουρισμός και από το συγκεκριμένο υπουργείο, προκειμένου -όπως είπε- να καταρτιστεί ένα πλάνο τουριστικής ανάπτυξης και ανάδειξης της περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης. «Για πολλές δεκαετίες ήμασταν άγνωστος τόπος, τώρα ήρθε η ώρα για τουριστική ανάπτυξη. Δεν έχουμε καιρό για άλλες χαμένες ευκαιρίες», τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης.
Εστιάζοντας στη φετινή τουριστική περίοδο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ξεπεράσει η Ελλάδα τα 17 εκατομμύρια τουρίστες, αναφέροντας ότι τα χαμόγελα του κόσμου σε Καβάλα, Θάσο και Σαμοθράκη μαρτυρούν την εξέλιξη για φέτος.
Στην παρέμβασή του, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης υπογράμμισε ότι η Ξάνθη μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους τουρίστες, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει διαβατήριο για αυτή την προσδοκία.
Στηλιτεύοντας τους παράγοντες που μέχρι τώρα δεν ευνόησαν την τουριστική ανάπτυξη στο σκέλος των υποδομών, ο κ. Καραλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά τη συνθήκη Ραμσάρ (διεθνής συνθήκη για τους υγροβιότοπους διεθνούς σημασίας), που -όπως τόνισε- απαγορεύει τη δόμηση στην παραλιακή ζώνη, και υποστήριξε πως θα πρέπει να προβλεφθεί στον νέο χωροταξικό σχεδιασμό η υλοποίηση ζωνών οικοδομικής ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά τις δράσεις της περιφέρειας στο μέτωπο του τουρισμού, ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα η περιφέρεια θα δώσει το “παρών” στην τουριστική έκθεση της Κύπρου, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνεται σε δράσεις εναλλακτικού τουρισμού, με έμφαση τον πολιτισμό.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Εκτελεστικής Περιφερειακής Επιτροπής- Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, Aziz Ciga διαπίστωσε σοβαρό έλλειμμα στην προβολή της περιοχής και πρότεινε να υπάρξουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και στην Τουρκία, αλλά και συμμετοχή της Ξάνθης σε εκθέσεις στην Κωνσταντινούπολη. «Η Ελλάδα γνωρίζει τον τουρισμό, αλλά έκανε λάθη, προβάλλοντας συγκεκριμένες περιοχές, και το κομμάτι του πολιτισμού παρέμενε ανεξερεύνητο πεδίο», είπε.