Εισαγόμενη πατάτα, ελληνική αλλά ακριβή ντομάτα και πράσινη σαλάτα και αμνοερίφια στις ίδιες περίπου τιμές με πέρσι θα βρουν φέτος οι Θεσσαλονικείς στην πασχαλινή αγορά.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο, οι τιμές στο ελληνικό αρνί και κατσίκι αναμένεται να διαμορφωθούν ανάμεσα στα 8 με 10 ευρώ το κιλό και στα εισαγόμενα αμνοερίφια ανάμεσα στα 7 με 9 ευρώ το κιλό.
Σε ό,τι αφορά την πατάτα, φέτος παρατηρείται έλλειψη στην ελληνική αγορά ενώ κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή εισαγόμενες πατάτες από την Αίγυπτο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία που πωλούνται από 50 έως 60 λεπτά το κιλό στην κεντρική αγορά, γεγονός που σημαίνει ότι η τιμή τους στη λιανική φτάνει το ένα ευρώ το κιλό.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αντίστοιχα, αυξημένες φαίνεται ότι είναι οι τιμές της ντόπιας ντομάτας και της πράσινης σαλάτας. Στην Κεντρική Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης η ντομάτα πωλείται από ένα μέχρι 1,40 ευρώ το κιλό ωστόσο στη λιανική αγορά η τιμή της «αγγίζει» τα δύο ευρώ.
Μεγάλη πτώση σημειώνεται, άλλωστε, στην τιμή της φράουλας λόγω των πρόσφατων γεγονότων. Το καταναλωτικό κοινό φαίνεται ότι αποφεύγει να τις αγοράζει, ωστόσο επαγγελματίες εκτιμούν ότι η χαμηλή τους τιμή θα προσελκύσει και πάλι το αγοραστικό ενδιαφέρον ειδικά για το πασχαλινό τραπέζι.
Για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά ενόψει του Πάσχα, με σημείο αιχμής, μάλιστα, τα παράνομα σφαγεία, δεσμεύτηκε ο κ. Τσαμασλής και τόνισε ότι θα υπάρξει επάρκεια σε όλα τα αγαθά. «Βέβαια οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί, καθώς δεν μπορούμε μέσα σε 15 μέρες να ελέγξουμε 60.000 επιχειρήσεις.
Επίσης, λόγω κρίσης και περιορισμένων οικονομικών μέσων, μπορεί να μην γίνονται έλεγχοι στον επιθυμητό βαθμό. Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμη και με περιορισμένα μέσα και εκτός ωραρίου, οι έλεγχοι γίνονται σε όλο το φάσμα της αγοράς, από το χωράφι και την παραγωγή μέχρι τη μεταποίηση και την πώληση» ανέφερε. Κάλεσε, εξάλλου, όλους τους επαγγελματίες να κρατήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα για τους καταναλωτές.
Εκπρόσωποι των κρεοπωλών επισήμαναν ότι αδυνατούν να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές των αμνοεριφίων λόγω υψηλού κόστους του πρωτογενή τομέα, ενώ αναφέρθηκαν και στον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που πουλούν τα κρέατα σε χαμηλές τιμές, επωφελούνται όμως από την πώληση άλλων ειδών. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι ομίλων σούπερ μάρκετ δεσμεύτηκαν ότι θα κρατήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.
«Δεν θα πρέπει να ισχυριζόμαστε ότι οι τιμές είναι σταθερές. Οι τιμές είναι πολύ υψηλές αν λάβει κανείς υπόψη το εισόδημα των καταναλωτών» τόνισε ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, Νίκος Τσεμπερλίδης και υπογράμμισε ότι σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου, τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας είναι κατά 30 με 40% ακριβότερα από εκείνα που πωλούνται σε βορειοευρωπαϊκές χώρες.
Ειδική αναφορά έγινε και στο γνωστό, σήμερα, «κίνημα της πατάτας» αλλά και στη διοργάνωση πώλησης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, θέμα για το οποίο διαμαρτυρήθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου, Χρήστος Νικολόπουλος. Ο ίδιος είπε ότι οι επαγγελματίες δέχονται έντονη κριτική για αισχροκέρδεια και ζήτησε από την Περιφέρεια να ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τη διαφορά των τιμών που οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως η επιβολή φορολογίας, δημοτικών τελών και ασφαλιστικών εισφορών.
Σε ό,τι αφορά τις συμβουλές προς τους καταναλωτές υπογραμμίστηκε πως θα πρέπει ιδιαίτερα στην πασχαλινή αγορά να γνωρίζουν τη σήμανση των κρεάτων για να μην παραπλανιούνται, να επιλέγουν βάσει των αναγκών τους, να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις και να μην παρασύρονται από διαφημίσεις.