Μέχρι τις 12 Μαΐου, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας θα φιλοξενήσει την Έκθεση του διάσημου φωτογράφου Ρόμπερτ Α. ΜακΚέημπ «Ελλάδα – Κίνα: Λαοί αρχαίοι, κόσμοι που αλλάζουν».
Πρόκειται για μια αφηγηματική συμπύκνωση στιγμών που «φυλάχτηκαν» στο πέρασμα του χρόνου από το φακό του φωτογράφου, παρουσιάζοντας τις ραγδαίες και δραματικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην Ελλάδα και στην Κίνα τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Αυτοί οι δύο λαοί έχουν συνεισφέρει στις ίδιες τις βάσεις του παγκόσμιου πολιτισμού περισσότερα απ’ ότι οποιαδήποτε άλλα δέκα έθνη μαζί. Και έμειναν ριζωμένοι πάντα στα ίδια ιστορικά τους εδάφη, ενώ του καθενός η γλώσσα και ο πολιτισμός διατήρησαν συνοχή και συνέχεια επί 3.000 και πλέον χρόνια.
Στην πρώτη ενότητα εκτίθενται για πρώτη φορά έγχρωμες φωτογραφίες από την Ελλάδα της δεκαετίας του ‘50, ενώ πολλές από αυτές ο Ρόμπερτ ΜακKέημπ τις τράβηξε στο πλαίσιο αποστολής για το National Geographic Society.
Η δεύτερη μεγάλη ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στο φωτογραφικό οδοιπορικό του ΜακΚέημπ σε δύο ασύλληπτα μέρη της αχανούς Κίνας. Το ένα είναι ο τεράστιος, πολυσύχναστος ποταμός Yangtze, στο λιμάνι του Wushan. Και το άλλο είναι η Παλιά Σαγκάη – που βιώνει καθημερινά την απειλή της κατεδάφισης.
Την έκθεση επιμελήθηκε η Διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης κα Δέσποινα Ζερνιώτη,
Ο Robert McCabe έχει πραγματοποιήσει πληθώρα ατομικών εκθέσεων σε Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει εκδώσει τα εξής βιβλία: Metamorphosis–Why I Love Greece, Greece–Images of an Enchanted Land 1954-1965, Weekend in Havana, DeepFreeze! An Antarctic Odyssey, On the Road with a Rollei, Grèce, καθώς και το Ramble in Central Park της Νέας Υόρκης, το οποίο το 2011 κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο ως βιβλίο της χρονιάς, στην Κατηγορία Φύση από το περιοδικό ForeWord.
Η Έκθεση συνοδεύεται από έναν ιδιαίτερα φροντισμένο κατάλογο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που θα διατίθεται από το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης και τις εκδόσεις Πατάκη. Τον κατάλογο σχεδίασε ο Θύμιος Πρεσβύτης με την επιστημονική συνεισφορά της Ιστορικού Τέχνης κας Εβίτα Αράπογλου και εκτυπώθηκε στην Βερόνα της Ιταλίας από την Trifolio, με την επίβλεψη του Massimo Tonolli.