Έκκληση προς τους παραγωγικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, καθώς και τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας να μη δώσουν τη συναίνεση τους σε «αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μεσσιανικού και αποσαρθρωτικού χαρακτήρα χωρίς να ενημερωθούν αναλυτικά και συγκεκριμένα για τα αρνητικά αποτελέσματα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην περιφερειακή – τοπική οικονομία και κοινωνία», έκανε ο επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, παρουσιάζοντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τις ΕΟΖ.
Στην ημερίδα που έγινε χθες στην Αλεξανδρούπολη, παραμονή της έναρξης του 35ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, ο κ. Ρομπόλης τόνισε πως από το 2008 έως το 2012, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης υπήρξε σημαντική αύξηση της ανεργίας, ιδίως στους νέους άνδρες ηλικίας 25 έως 29 ετών. Πανελλαδικά δε, από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον αντίστοιχο μήνα του 2013, η μισθωτή εργασία μειώθηκε κατά 31.304 θέσεις εργασίας. Όπως είπε, σήμερα όσοι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, είναι κυρίως ηλικίας άνω των 45 ετών, ενώ για να δημιουργηθούν ξανά 50.000 θέσεις εργασίας, θα πρέπει το ΑΕΠ να αυξηθεί από 3,5 ως 4%.
Παράλληλα, όπως ο ίδιος ανέφερε, οι νέες επενδύσεις που εκτιμάται πως θα έρθουν στη χώρα μας μετά το 2015, θα είναι κυρίως εντάσεως κεφαλαίου, που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην μείωση της ανεργίας.
Ο κ. Ρομπόλης επεσήμανε την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιφέρειας, αποτέλεσμα ενός μεθοδικά προετοιμασμένου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου.
Ταυτόχρονα, η εργασία του Ινστιτούτου Εργασίας, εξετάζει, με βάση τη διεθνή εμπειρία και το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτυχία επίτευξης των επιδιωκόμενων στόχων όπου αυτές εφαρμόστηκαν. Η θέση του συνδικαλιστικού κινήματος για τις ΕΟΖ είναι ξεκάθαρη, καθώς απορρίπτει κάθε μοντέλο ανάπτυξης, που επιφέρει, όπως είπαν οι συνδικαλιστές, “εργασιακό μεσαίωνα, εργασιακή εξαθλίωση και κινεζοποίηση των ελληνικών περιφερειών”.
Στην εργασία που παρουσιάστηκε καταγράφονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης (2007-2013) αναλυτικά τα χαρακτηριστικά (δυνατά – αδύνατα σημεία – ευκαιρίες – απειλές) του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος, τα οποία εξειδικεύονται για κάθε διοικητική περιφέρεια: Δυτική – Κεντρική – Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.
«Η ελληνική οικονομία για να κερδίσει την μάχη των ελλειμμάτων, του χρέους, της ανεργίας και της καθίζησης της παραγωγής και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων και των πολιτών της γενικότερα, έχει ανάγκη από τη σοβαρή αλλαγή του εσωτερικού ευρωπαϊκού καταμερισμού εργασίας με επενδύσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) και με αναπτυξιακές πολιτικές που θα αναβαθμίσουν ισόρροπα τη σημερινή παραγωγική υποβάθμιση, θα αυξήσουν την απασχόληση και την παραγωγικότητα, θα βελτιώσουν με νέους πόρους τη σημερινή και μελλοντική δυσμενή δημοσιονομική κατάσταση, καθώς και την εισοδηματική και κοινωνική κατάσταση των Ελλήνων πολιτών» ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρομπόλης.
Υπογράμμισε ακόμα ότι αυτή η αλλαγή προσανατολισμού από μόνη της δεν αρκεί, καθώς, όπως επισήμανε, απαιτούνται επιπλέον νέες επιλογές ενταγμένες στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο. «Η οικονομική ανάπτυξη με συνεχή συσσώρευση του παραγωγικού δυναμικού απαιτείται να εγκαταλειφθεί σε όφελος της βιωσιμότητας της ανάπτυξης, δηλαδή της επιβίωσης των ανθρώπινων κοινωνιών με το περιβάλλον. Οτιδήποτε άλλο σήμερα και στο μέσο -μακροπρόθεσμο μέλλον αποτελεί παρελθόν, περιθωριοποίηση και παραγωγικό αποκλεισμό από τη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία» κατέληξε ο κ. Ρομπόλης.