Τη μακρόχρονη ιστορία της Μακεδονίας, μέσα από τη «γλώσσα» των χαρτών, παρουσιάζει στο βιβλίο του, γραμμένο στην αγγλική γλώσσα και με τίτλο: «European cartography & politics: the case of Macedonia», ο καθηγητής της ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός, Ευάγγελος Λιβιεράτος.
Όπως είπε ο κ. Λιβιεράτος, στη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του «Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ», η χρήση των ιστορικών χαρτών, διεθνούς παραγωγής και οι αναφορές στην ξενόγλωσση διεθνή βιβλιογραφία, βοηθούν τους καλοπροαίρετους και προσεκτικούς αναγνώστες να αποκτήσουν μια πλήρη και προωθημένη εικόνα για το θέμα, που «απασχολεί την επικαιρότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς».
Ο κ. Λιβιεράτος υπογράμμισε επίσης, ότι οι αναγνώστες, μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, αφού έχουν «διαβάσει» – με τη γλώσσα των χαρτών, μια ιδιαίτερη «γλώσσα», ιστορικά οικεία στη μορφωμένη διεθνή κοινή γνώμη, όπως υπογράμμισε, την απεικόνιση της Μακεδονίας, «Είναι ένα ψύχραιμο βιβλίο, για ψύχραιμους αναγνώστες, που ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις», είπε χαρακτηριστικά, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το βιβλίο θα έχει απήχηση στο εξωτερικό, με δεδομένο ότι είναι γραμμένο στα αγγλικά και απευθύνεται κυρίως σε ξένους αναγνώστες, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα μεταφραστεί στα ελληνικά, με χορηγίες.
Στη συγγραφή του βιβλίου, των εκδόσεων «Ζήτη», συνέβαλε και η καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρυσούλα Παλιαδέλη, ενώ την παρουσίαση έκαναν ο Γιάννης Χασιώτης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ και ο Βλάσης Βλασίδης, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Η «εξιστόρηση» με χάρτες απεικονίζει τη γεωγραφική έκταση της ιστορικής Μακεδονίας, από τη μεσαιωνική παράδοση των χαρτών, μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ η χαρτογραφική προσέγγιση του βιβλίου γίνεται μέσα από 138 πολύχρωμους χάρτες, πρωτότυπους αλλά και σχεδιασμένους ειδικά για τη μελέτη αυτή.