Σε νησί του Ιονίου, ένας ασφαλισμένος που θέλει να κλείσει ραντεβού με καρδιολόγο, πρέπει είτε να πληρώσει από την τσέπη του σε ιδιώτη γιατρό είτε να ταξιδέψει μακριά από το νησί.
Όπως προκύπτει από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ από την ιστοσελίδα του Οργανισμού, στη Λευκάδα δεν υπάρχει συμβεβλημένος καρδιολόγος, ενώ είναι καταγεγραμμένοι πέντε φυσικοθεραπευτές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», στη Σάμο είναι καταγεγραμμένος ως συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ μόνο ένας γιατρός.
Στην Τρίπολη συμβεβλημένος καρδιολόγος δεν υπάρχει, ενώ σε όλον τον νομό Αρκαδίας είναι καταγεγραμμένος ένας.
Στη Λέσβο υπάρχει συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ κυτταρολόγος, αλλά όχι καρδιολόγος ή παιδίατρος.
Ο Οργανισμός δεν έχει σύμβαση με ιδιώτες παιδιάτρους σε 19 νομούς της χώρας και ειδικότερα σε Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Βοιωτία, Γρεβενά, Ευρυτανία, Ημαθία, Καβάλα, Λασίθι, Λέσβο, Λευκάδα, Ξάνθη, Πέλλα, Πρέβεζα, Ροδόπη, Φλώρινα, Χίο και Σέρρες, όπου υπάρχει σύμβαση με παιδοψυχίατρο.
Χωρίς συμβεβλημένο οφθαλμίατρο είναι 27 νομοί της χώρας, ενώ σύμβαση με αλλεργιολόγους έχει ο ΕΟΠΥΥ με μόνο 6 νομούς.
Ως εκ τούτου, η ανορθολογική γεωγραφική κατανομή των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των ασφαλισμένων σε δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.
Προς το παρόν πάντως, τα «χέρια» του Οργανισμού είναι δεμένα, αφού όχι μόνο δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες συμβάσεις, αλλά σύμφωνα με τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές, πρέπει να μειώσει τον αριθμό των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών κατά 10%.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού, ο αριθμός των γιατρών που διέθετε στις 31 Δεκεμβρίου του 2012 είναι 12.128 εκ των οποίων οι 6.626 είναι μόνιμοι και αορίστου χρόνου, απασχολούνται στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ και έχουν δυνατότητα για ιδιωτικό ιατρείο το απόγευμα με πλαφόν επισκέψεων ασφαλισμένων ανά μήνα τις 150.
Οι υπόλοιποι 5.502 είναι συμβεβλημένοι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, με πλαφόν επισκέψεων 200 τον μήνα.