Σαράντα ένα ξενοδοχεία έβαλαν λουκέτο μέσα στο 2012 σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σε συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού.

Σε ό,τι αφορά στην εικόνα που παρουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα των ξενοδοχείων της Αθήνας και της Αττικής το 2012, αυτή έρχεται να προστεθεί στην ήδη αρνητική πορεία που σημειώνει ο κλάδος από το 2007.

Η μέση πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων, το 2012, παρουσίασε πτώση 31,9%, με το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο να σημειώνει πτώση 39,9%. Πλέον, η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αθήνα δεν ξεπερνά το 55%.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος, το κλείσιμο των εν λόγω ξενοδοχειακών μονάδων δεν έρχεται τόσο ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, όσο της μέχρι τώρα απαξίωσης για τον προορισμό της Αθήνας τα τελευταία χρόνια από την αύξηση της εγκληματικότητας και άλλων παραβατικών συμπεριφορών.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ένωσης Αλέξανδρος Βασιλικός, επισήμανε ότι για το 2013 η κατάσταση για την Αθήνα μπορεί να σταθεροποιηθεί υπό προϋποθέσεις, αρκεί όπως είπε να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και να σταματήσουν οι αρνητικές εικόνες να τροφοδοτούν τα διεθνή ΜΜΕ. Βέβαια σε ό,τι αφορά τον μήνα Ιανουάριο, οι κρατήσεις κινήθηκαν στα περυσινά επίπεδα.

Αναφερόμενος στα ζητήματα που χρήζουν πολιτικής παρέμβασης, ο κ. Βασιλικός ζήτησε να δοθεί άμεση προτεραιότητα/ λύση στην ανανέωση της σύμβασης του αεροδρομίου, ενώ ζήτησε παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας και για το συνεδριακό κέντρο. Σε ό,τι αφορά, τέλος το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας επισήμανε ότι η βελτίωσή του πρέπει «να κριθεί ως “άμεσης προτεραιότητας” σε κυβερνητικό επίπεδο.