Με στόχο την επίσπευση της υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων στην Κεντρική Μακεδονία, που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, βρίσκεται από αργά χθες το απόγευμα στις Σέρρες ,ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης έδωσε το παρών στην εσπερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Σερρών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, εταίρου του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝΙΙ)-ΕΦΕΠΑΕ, με θέμα την παρουσίαση του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου-υπηρεσιών, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013».

«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πριν από δεκαπέντε μέρες κάναμε ένα νέο ξεκίνημα, που στηρίζεται όχι μόνο σε αλλαγές προσώπων ή πολιτικών επιλογών, αλλά στην αλλαγή νοοτροπίας της Περιφέρειας. Οι στόχοι που βάζουμε είναι πλέον δύο: ο ένας να επιτύχουμε αυτό που δεν έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελεί την κεντρική επιλογή για την οποία δημιουργήθηκαν οι περιφέρειες στη χώρα, δηλαδή το να πετύχουμε τον αναπτυξιακό πυλώνα της περιοχής μας και ο δεύτερος στόχος είναι το κομμάτι της αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και σε αυτό δίνουμε όλο μας το βάρος . Όχι στα λόγια, αλλά στα έργα» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κατά την ομιλία του στο Επιμελητήριο.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε παράλληλα και την αλλαγή μοντέλου στη διοίκηση της Περιφέρειας καθώς και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων στους αντιπεριφερειάρχες.

Αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά επιδοτούμενα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επεσήμανε ότι «είναι μία ευκαιρία για τους επιχειρηματίες, που η Περιφέρεια δεν πρόκειται να αφήσει ανεκμετάλλευτη και να πάει χαμένη» όπως είπε.

«Από το νέο αυτό πρόγραμμα 500.000.000 ευρώ δημόσιας δαπάνης που ενισχύει τις επιχειρήσεις όλων των τομέων, εκτός του λιανικού εμπορίου για το οποίο θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα, τα 90 εκατ. θα διατεθούν για επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας εκ των οποίων τα 63 εκατ. θα δοθούν για ήδη λειτουργούσες και τα 27 εκατ. για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις .Το ποσοστό επιχορήγησης είναι 40% για τις μεσαίες και 50% για τις μικρές επιχειρήσεις» είπε ο κ. Τζιτζικώστας ενώ τόνισε ότι «στόχοι του προγράμματος είναι η συγκράτηση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, η ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος της κάθε περιφέρειας και η δημιουργία επιχειρηματικής ταυτότητας βασισμένη σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που προτάσσει την καινοτομία, την ποιότητα και την εξωστρέφεια. Η Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη και η μόνη περιφέρεια της Ελλάδας που έχει δημιουργήσει Αντιπεριφέρεια Καινοτομίας νέων τεχνολογιών και εξωστρέφειας γιατί σε αυτούς τους τρεις πόλους οφείλει να στηριχθεί η ανάπτυξη στη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά.

Η επίσκεψη του κ. Τζιτζικώστα στις Σέρρες θα ολοκληρωθεί σήμερα το μεσημέρι, ενώ από το πρωί ο Περιφερειάρχης θα έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους περιφερειακούς συμβούλους της Π.Ε. Σερρών και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, υπηρεσιών, αναπτυξιακών και παραγωγικών φορέων σχετικά με την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.