Μέχρι και… υπερδεκαπλασιάστηκαν σε ορισμένους νομούς της Βόρειας Ελλάδας οι μάντρες λιανεμπορίου καυσόξυλων το 2012, σε σύγκριση με το 2010, καθώς η μεγάλη ζήτηση για καύσιμη ύλη, εναλλακτική του ακριβού πετρελαίου, οδήγησε δεκάδες επαγγελματίες να ανοίξουν επιχειρήσεις του είδους, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό του αριθμού τους, σε μόλις τρία χρόνια.
«Πρωταθλητές» στη στροφή προς την εμπορία καυσόξυλων αναδεικνύονται οι νομοί Κιλκίς και Θεσσαλονίκης, όπου ο αριθμός των επιχειρήσεων του είδους αυξήθηκε- σε μόλις δύο χρόνια -κατά δεκάδες, ενώ σημαντική αύξηση παρουσιάστηκε και στις υπόλοιπες περιοχές.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα «λουκέτα» σε πρατήρια καυσίμων- ιδίως περιφερειακών περιοχών, που βασίζονται κυρίως στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς δεν υπάρχουν πολλά διερχόμενα οχήματα.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία, που έθεσαν στη διάθεση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα επιμελητήρια έξι νομών, η κατάσταση διαμορφώνεται ώς εξής:
Κιλκίς: Από τρεις… 40
Το 2010, έτος κατά το οποίο δεν είχαν ακόμη εξισωθεί οι φόροι πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, την εγγραφή τους στα μητρώα του Επιμελητηρίου Κιλκίς είχαν κάνει τρεις επιχειρήσεις εμπορίας καυσόξυλων, αριθμός ίσος με εκείνον των διαγραφών. Το 2011, ο αριθμός τους υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε τις επτά (έναντι δύο διαγραφών), αλλά η «έκρηξη» ήρθε το 2012: πέρυσι, 40 επιχειρήσεις εγγράφηκαν στα μητρώα του επιμελητηρίου, έναντι μόλις τριών διαγραφών.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του προέδρου της Ενωσης Βενζινοπωλών Κιλκίς Ιωάννη Μαγλουσίδη, το 70% των πρατηρίων του νομού βασίζεται στο πετρέλαιο θέρμανσης για να επιβιώσει. Κατά τον ίδιο, το 2011 έκλεισαν στο νομό 25 πρατήρια και στο δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2012 άλλα επτά.
Θεσσαλονίκη: Μάντρες καυσόξυλων επί 12,5
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο νομό Θεσσαλονίκης: το 2010 είχαν κάνει την εγγραφή τους στα μητρώα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΘ) μόλις τέσσερις επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου καυσόξυλων και εννέα λιανικού. Το 2011, οι επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη υπό τον κωδικό «Λιανικό Εμπόριο Καυσόξυλων» έφτασαν τις 16, έναντι μόλις τριών διαγραφών.
Πέρυσι, ενεγράφησαν στα μητρώα του ΕΕΘ 50 επιχειρήσεις λιανεμπορίου καυσόξυλων (αριθμός αυξημένος κατά 12,5 φορές σε σχέση με το 2010), έναντι δέκα διαγραφών.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, του προέδρου του Σωματείου Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδρος» Θέμη Κιουρτζή, εξαιτίας του ακριβού πετρελαίου και της στροφής στα καυσόξυλα εκτιμάται ότι θα κλείσουν πανελλαδικά περίπου 1.500-2.000 πρατήρια, εκ των οποίων το 60%-70% στη Βόρεια Ελλάδα.
Σέρρες: Σχεδόν τριπλάσιες επιχειρήσεις
Οι κάτοικοι των Σερρών, που θέλουν να προμηθευτούν καυσόξυλα για τζάκια και σόμπες, μπορούν σήμερα να κάνουν την επιλογή τους ανάμεσα σε περισσότερες από 20 επιχειρήσεις εμπορίας. Μόλις δύο χρόνια πριν, οι μάντρες του είδους μετριούνταν στα δάχτυλα των χεριών.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Επιμελητήριο Σερρών, το 2012 έκαναν την εγγραφή τους στο μητρώο του 21 επιχειρήσεις εμπορίας καυσόξυλων (τρεις διεγράφησαν), έναντι οκτώ το 2010 (επτά διαγραφές) και επτά το 2011 (πέντε διαγραφές).
Και σε αυτή την περίπτωση, η στροφή στα καυσόξυλα συνδυάστηκε με… αποστροφή για το πετρέλαιο θέρμανσης, με αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών πρατηρίων υγρών καυσίμων. Οπως δήλωσε πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βενζινοπωλών Καταστηματαρχών Σερρών Γιώργος Κοτζάογλου, την τελευταία τριετία έκλεισαν στο νομό 70 πρατήρια επί συνόλου 250.
Καστοριά: Ο υδράργυρος πέφτει, η εμπορία καυσόξυλων ανεβαίνει
Για να ζεσταθεί ένα μέσο νοικοκυριό στο νομό Καστοριάς, όπου ο υδράργυρος πέφτει συχνά κάτω από το μηδέν, ο ιδιοκτήτης χρειάζεται να κάψει τουλάχιστον τρεις τόνους καυσίμων σε 2,5 μήνες, στο διάστημα Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, μέσων Φεβρουαρίου. Δεν είναι, λοιπόν, ν΄απορεί κάποιος, που και σε αυτόν το νομό οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου καυσόξυλων αυξήθηκαν σημαντικά, καίτοι ο αριθμός τους παραμένει περιορισμένος, σε σύγκριση με άλλες περιοχές.
Συγκεκριμένα, το 2012 ενεγράφησαν στα μητρώα του Επιμελητηρίου Καστοριάς οκτώ επιχειρήσεις του είδους (έναντι δύο διαγραφών), ενώ το 2010 είχαν κάνει έναρξη μόνο δύο (μία διαγραφή).
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Καστοριάς Λάζαρου Ζήση, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολλά περιφερειακά πρατήρια, θα κλείσουν. Ήδη, πέρυσι έκλεισαν τέσσερα επί συνόλου 30.
Χαλκιδική: Τζάκια και σόμπες «στο φουλ»
Και στο νομό Χαλκιδικής, τα τζάκια και οι σόμπες «καίνε στο φουλ», με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου καυσόξυλων να έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2010. Βάσει στοιχείων του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, το 2012 έκαναν την εγγραφή τους στα μητρώα του 15 επιχειρήσεις του είδους, έναντι 10 το 2011 και πέντε το 2010. Οι διαγραφές κατά τα έτη 2012, 2011 και 2010 ήταν τρεις, μία και τέσσερις αντίστοιχα.
Φλώρινα: Υλοτομία, λιανεμπόριο, χονδρεμπόριο
Στις σχεδόν πολικές θερμοκρασίες της Φλώρινας, η καύσιμη ύλη για θέρμανση… ποτέ δεν είναι αρκετή. Ωστόσο, αυξημένες δεν ήταν μόνο οι εγγραφές επιχειρήσεων του είδους, αλλά και οι διαγραφές. Συγκεκριμένα, το 2012 έκαναν την εγγραφή τους στα μητρώα του Επιμελητηρίου Φλώρινας πέντε επιχειρήσεις υλοτομίας, λιανεμπορίου ή χονδρεμπορίου καυσόξυλων, έναντι τριών αντίστοιχων εγγραφών το 2011 και ισάριθμων το 2010. Αυξημένες ήταν, πάντως, πέρυσι και οι διαγραφές, που ανήλθαν σε πέντε, έναντι δύο το 2011 και μίας το 2010.