Με δύο ταχύτητες κινείται η εγχώρια τουριστική βιομηχανία, όπως αποτυπώνεται σε έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, καθώς η αύξηση στις αφίξεις δεν συνοδεύεται με αύξηση εσόδων στις ξενοδοχειακές μονάδες.
Τα ευρήματα της έρευνας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι μπορεί την τελευταία τετραετία (2009-2012) οι αφίξεις να κινήθηκαν ανοδικά κατά 2,5% (μέσο όρος), την ίδια στιγμή οι αφίξεις εσωτερικού κατρακύλησαν στο -23%, γεγονός που έχει άμεση απεικόνιση στη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Ρέτσος, μπορεί τα νούμερα των αφίξεων να ευημερούν, ωστόσο το στοίχημα της βιωσιμότητας των ξενοδοχειακών μονάδων κρίνεται κάθε χρόνο, τονίζοντας ότι «οι ξενοδόχοι πλέον “πουλάνε” πιο φτηνά από ποτέ με αποτέλεσμα τα έσοδα των ξενοδοχείων στο εν λόγω διάστημα να έχουν σημειώσει πτώση -23%».
«Με τέτοιες επιδόσεις αναγκαστικά, ο ξενοδόχος είναι ζημιογόνος», υπογραμμίζει ο κ. Ρέτσος προσθέτοντας, ότι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε ορεινούς προορισμούς καταγράφουν απώλειες 50% απόρροια της κατάρρευσης του εσωτερικού τουρισμού.
Για την εξέλιξη της εφετινής τουριστικής χρονιάς υπάρχει αισιοδοξία στις τάξεις των φορέων του κλάδου, όπως επίσης και για την επίτευξη των 20 εκατομμυρίων αφίξεων έως το 2020, με σημαντικότερο όμως στόχο, όπως είπε ο κ. Ρέτσος την επιβίωση των επιχειρήσεων μέχρι τότε.
Στα αιτήματά τους, οι ξενοδόχοι ζητάνε την υλοποίηση καμπάνιας προβολής και διαφήμισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αλλά και μείωση, μεταξύ άλλων του ΦΠΑ στην εστίαση. Σε ό,τι αφορά τέλος στο νομοσχέδιο που χθες δημοσιοποίησε το Υπουργείο Τουρισμού, η ΠΟΞ το σχολίασε θετικά, καθώς όπως είπε ο κ. Ρέτσος, δίνει έδαφος για νέες δραστηριότητες.