Το BBC κατέληξε σε έρευνά του πως οι Άγγλοι λένε «συγγνώμη» τουλάχιστον 8 φορές τη μέρα, την ίδια ώρα που οι Καναδοί έχουν τη λέξη ψωμοτύρι.

Ακόμα πιο πρόσφατη μελέτη υπέδειξε μάλιστα πως οι γυναίκες απολογούνται πολύ συχνότερα από τους άντρες στην καθημερινότητά τους. Εσείς πόσες φορές απολογείστε τη μέρα χωρίς να χρειάζεται;

Τι κακό έχει όμως η «συγγνώμη»; Τίποτα, αν έχουμε κάνει κάτι που να τη δικαιολογεί. Σε οποιαδήποτε άλλη συνθήκη όμως το μόνο που κάνει είναι να καταστρέφει τη δημόσια εικόνα μας!

Αυτό ισχυρίζεται η κοινωνιολόγος Maja Jovanovic, εξηγώντας τα πώς και τα γιατί σε πρόσφατη ομιλία της στην έκθεση TEDx του Καναδά.

Είναι κακιά συνήθεια, διατείνεται, και πρέπει όσοι το κάνουν να το σταματήσουν άμεσα: «Η απολογία μετράει. Μην αφήνετε κανέναν να σας πει κάτι διαφορετικό. Αν ξεκινάτε ή κλείνετε όμως τις προτάσεις σας με το ‘‘συγγνώμη’’, οι άνθρωποι δεν θα σας κοιτούν και θα λένε ‘‘α, πώς μπορώ να πετύχω την αυτοπεποίθησή της; Πώς να δώσω προαγωγή σε αυτή τη γυναίκα;’’».

Και συνεχίζει: «Αν ξεκινάτε και τελειώνετε κάθε πρόταση με ‘‘συγνώμη γι’ αυτό’’, ‘‘συγνώμη, είναι καλή ώρα;’’, ‘‘συγνώμη, μπορώ να μπω;’’, ‘‘συγνώμη, μπορώ να μιλήσω;’’, μη σας κάνει έκπληξη αν δεν μείνει τίποτα από την αυτοπεποίθησή σας στο τέλος της ημέρας, γιατί την έχετε δώσει όλη με κάθε αχρείαστη, άχρηστη απολογία».

Βγάλτε λοιπόν τη λέξη από το στόμα σας για να σας παίρνουν οι άλλοι στα σοβαρά, προτείνει η Jovanovic, κρατώντας τη μόνο για εκείνες τις περιστάσεις που έχει πραγματικά νόημα…