Νέο ρεπορτάζ του BBC φέρνει στο φως καταγγελίες τουριστών για κακοποίηση από την ελληνική αστυνομία. Ο Κορεάτης που ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια ελέγχων για παράνομους μετανάστες, συστήνει στους επίδοξους επισκέπτες: «Καλύτερα στην Τουρκία».
Σύμφωνα με το BBC, η ελληνική αστυνομία έχει εντείνει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, ωστόσο, η επιχείρηση «Ξένιος Δίας» έχει «τσιμπήσει» και τουρίστες κατά τη διάρκεια των ελέγχων, με «τουλάχιστον», όπως αναφέρει, δύο από αυτούς να έχουν χτυπηθεί άσχημα.
Όταν ένας άνδρας με πολιτικά σταμάτησε για έλεγχο τον Hyun Young Jung, στο κέντρο της Αθήνας, ο κορεάτης θεώρησε ότι πρόκειται για κάποιον απατεώνα και ευγενικά τον αγνόησε και συνέχισε το δρόμο του. Όμως, λίγο αργότερα, τον σταμάτησε ένας ένστολος, ζητώντας τα χαρτιά του.
Το BBC περιγράφει τον κορεάτη ως «έμπειρο περιηγητή», ο οποίος ήταν επιφυλακτικός. Με την Ελλάδα να είναι η 16η στάση στην παγκόσμια περιοδεία του, είχε ακούσει για απατεώνες που φορούν στολή για να πάρουν τα χρήματα των τουριστών.
Όταν, λοιπόν, έδινε το διαβατήριό του στον αστυνομικό, του ζήτησε να δει την υπηρεσιακή του ταυτότητα. Αντί αυτού, εισέπραξε μία γροθιά στο πρόσωπο.
Μέσα σε δευτερόλεπτα, οι αστυνομικοί τον έριξαν στο έδαφος και άρχισαν να τον κλωτσάνε, όπως καταγγέλλει στο BBC. Σοκαρισμένος ο Jung, αλλά και πεπεισμένος ότι ήρθε αντιμέτωπος με εγκληματίες, έτσι, άρχισε να καλεί σε βοήθεια τους περαστικούς. «Ήμουν πολύ τρομαγμένος», λέει.
Του φόρεσαν χειροπέδες και τον «έσυραν» 500 μέτρα, στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα. Τότε, συνειδητοποίησε ότι ήταν υπό κράτηση από πραγματικούς αστυνομικούς.
Έξω, μάλιστα, από το τμήμα ο Jung θυμάται ότι ο ένστολος, χωρίς καμία προειδοποίηση, τον ξαναχτύπησε. Σύμφωνα με τον κορεάτη, «υπήρχαν μάρτυρες που είδαν τι συνέβαινε, αλλά ήταν πολύ φοβισμένοι για να βοηθήσουν».
Μέσα στο τμήμα του επιτέθηκαν για τρίτη φορά στις σκάλες. «Καταλαβαίνω το να μου ζητήσουν ταυτότητα, ακόμη ίσως και να υπάρξει κάποιος λόγος για να με χτυπήσουν την πρώτη φορά. Αλλά γιατί συνέχισαν να με χτυπούν ενώ ήμουν δεμένος με χειροπέδες;» αναρωτήθηκε.
O Jung κρατήθηκε μαζί μετανάστες από την Αφρική και την Ασία. Όταν τελικά αφέθηκε ελεύθερος, επισκέφτηκε την πρεσβεία του για να καταγγείλει το γεγονός. Χρειάστηκαν πέντε επισκέψεις στο αστυνομικό τμήμα, ένα επίσημο διάβημα και 10 ημέρες αναμονή μέχρι να δοθούν τα ονόματα των αστυνομικών.
Ο πρέσβης της Κορέας ζήτησε συνάντηση με τον Νίκο Δένδια και τον αρχηγό της Αστυνομίας, απαιτώντας μία δίκαιη έρευνα και τιμωρία για όσους εμπλέκονται.
Ο κορεάτης βρίσκεται τώρα στις ΗΠΑ, στον σταθμό όπου θα ολοκληρώσει το ταξίδι του.
Στο ενδιάμεσο διάστημα, όμως, ανέφερε το συμβάν σε ταξιδιωτικό μπλογκ και διαβάστηκε τουλάχιστον 60.000 αναγνώστες.
«Όποτε με ρωτούν εάν πρέπει να επισκεφτούν την Ελλάδα, τους λέω να επισκεφτούν την Τουρκία».