Μπορεί να ήταν παραμονή Χριστουγέννων του 2012, η κατάσταση όμως στο κέντρο της Πάτρας θύμιζε το βράδυ της Δευτέρας Χριστούγεννα της δεκαετίας του ’70.

Όπως αναφέρει το thebest.gr, τζάκια και σόμπες δούλευαν στο φουλ για να προσφέρουν τη λιγοστή ζεστασιά τους.

Η ατμόσφαιρα, στα Ψηλαλώνια, στην Τριών Ναυάρχων και γενικά στο κέντρο της πόλης, μυρίζει έντονα καμένο ξύλο και ο ουρανός έχει πάρει μια κοκκινωπή απόχρωση, αποτέλεσμα του «νέφους» που δημιουργείται από τις καύσεις του ξύλου.

Αιτία φυσικά, η οικονομική κρίση η οποία σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, έχει οδηγήσει τους πολίτες να στρέφονται την οικονομικότερη λύση του ξύλου.

Μάλιστα, το φαινόμενο του αιθαλομίχλης που καταγράφεται πάνω από τους ουρανούς των μεγάλων πόλεων, προβληματίζει τους επιστήμονες οι οποίοι ετοιμάζονται να το καταγράψουν και να το αναλύσουν, ώστε να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν κίνδυνοι.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του καθηγητή βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστου Γεωργίου στη «Γνώμη», ο οποίος τονίζει πως αιθαλομίχλη έχει επιπτώσεις στο αναπνευστικό του ανθρώπου, ωστόσο συγκρινόμενη με άλλες πηγές ρύπανσης (πλοία, οχήματα, κτλ), είναι αμελητέα.

Να σημειωθεί ότι, οι Γενικές Συνελεύσεις των πολυκατοικιών έχουν αποφασίσει στην πλειονότητά τους, το λιγοστό πετρέλαιο που έχουν προμηθευτεί να το καταναλώσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.