Περιπολούν τις νύχτες στο Ζευγολατιό. Επιβιβάζονται στα… φανερά αυτοκίνητα της εταιρείας σεκιούριτι που προστατεύει τους κατοίκους του χωριού αλλά κάνουν και περιπολίες στα… κρυφά για να πιάνουν στα… πράσα τους κακοποιούς και να ενημερώνουν την Αστυνομία προκειμένου να μειωθεί η εγκληματικότητα στο χωριό της Κορινθίας, όπως λένε.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες οι σεκιούριτι της εταιρείας που έχει αναλάβει τη φύλαξη, που είναι κάτοικοι του χωριού, όπως λέει σε συνέντευξή του στο newsbeast.gr ο επικεφαλής της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Ζευγολατιού, Κωνσταντίνος Σχοινοχωρίτης, έχουν εντοπίσει τέσσερα με πέντε περιστατικά, για τα οποία άμεσα ενημερώνουν τις αστυνομικές δυνάμεις.

Υποστηρίζουν ότι είναι απόλυτα νόμιμοι και έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να το αποδείξουν. Τονίζουν ότι δεν πήραν το νόμο στα χέρια τους και εξηγούν τον τρόπο δράσης τους.

-Πώς αποφασίσατε να βάλετε εταιρεία σεκιούριτι να σας φυλάει;

«Εδώ και περίπου έναν χρόνο στο Ζευγολατιό, που είναι η έδρα του δήμου Βέλου-Βόχας, είχε βαρέσει κόκκινο η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα. Πολλά τα κρούσματα επιθέσεων είτε αυτές αφορούσαν σπίτια είτε μαγαζιά είτε επιχειρήσεις είτε κτήματα. Έγιναν κάποιες κινήσεις από πλευράς δήμου με τη σύνταξη επιστολών προς τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως αλλά οι απαντήσεις ήταν απαράδεκτες. Έτσι, επειδή η κατάσταση είχε ξεφύγει, αποφασίσαμε να αναπτύξουμε μία πρωτοβουλία με τον δήμο για το θέμα της φύλαξης. Αναζητήσαμε διάφορους τρόπους. Αν μπορούσε δηλαδή ο δήμος να μας παρέχει κάποια πράγματα, όπως αυτοκίνητο κ.λπ. Δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Οπότε καταφύγαμε στη λύση μιας εταιρείας σεκιούριτι. Δεν είναι ότι βρήκαμε απλά μία εταιρεία και είπαμε “Ελάτε εδώ και φυλάξτε την κοινότητα”. Απλώς, βρήκαμε μία εταιρεία, η οποία μας παρέχει εκείνα τα μέσα, τα οποία δεν μπορούσε να μας παρέχει ο δήμος όπως για παράδειγμα το αυτοκίνητο κι ό,τι συνοδεύει αυτό όπως τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τα αλεξίσφαιρα, τα πάντα. Τα άτομα που κάνουν τη χρήση είναι δικά μας. Είναι δηλαδή από το Ζευγολατιό».

-Ποια είναι δηλαδή η ιδιότητά τους; Είναι φύλακες ή περιπολούν ως κάτοικοι του χωριού;

«Όπως σας είπα, είναι ντόπιοι. Επίσης, έχουν χαρτί άδειας σεκιούριτι με ανάλογη εμπειρία στο παρελθόν. Ήταν άνεργοι, είχαν το συγκεκριμένο χαρτί του επαγγέλματος τους. Έτσι, από το να βάλει η εταιρεία έναν άγνωστο, ο οποίος δεν θα είχε γνώση και εικόνα της γεωγραφίας της περιοχής, βρήκαμε τα συγκεκριμένα άτομα που είναι ντόπιοι και ήταν και σεκιούριτι. Η κίνηση αυτή αναπτύσσεται εθελοντικά. Ό,τι γίνεται γίνεται εν γνώσει της Αστυνομίας και του δήμου. Δεν γίνεται τίποτα στα κρυφά. Κάνουν περιπολίες πρωί και βράδυ. Υπάρχουν φανερά και κρυφά αυτοκίνητα που περιπολούν. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα και βλέπουμε αποτελέσματα. Έχουμε εντοπίσει τέσσερα με πέντε περιστατικά και υπάρχει μία ηρεμία και μία αίσθηση ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται».

-Είστε παθών. Σας έχουν ληστέψει, όπως λέτε, έξι φορές…

«Έχουμε ένα μαγαζί, μία οικογενειακή επιχείρηση. Έχω υποστεί έξι φορές παραβίαση. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι έπεσαν μέχρι και αμάξι επάνω στο μαγαζί για να το ανοίξουν. Η περιοχή εδώ είναι εκ φύσεως αγροτική. Οπότε, γίνονται πάρα πολλές παραβιάσεις και μέσα σε αυτές τις παραβιάσεις έρχονται και τα μαγαζιά και τα σπίτια. Προσωπικά έχω δεχθεί έξι παραβιάσεις από το να πέσουν επάνω με το αυτοκίνητο, να μου σπάσουν τα παράθυρα, να μου μπλοκάρουν το συναγερμό. Ξεκαθαρίζουμε ότι η εγκληματικότητα δεν έχει χρώμα αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί αλλοδαποί και Ρομά στην περιοχή μας».

-Η Αστυνομία πώς βλέπει αυτό το εγχείρημα; Και, πόσο απέχει ένα αστυνομικό τμήμα από το Ζευγολατιό;

«Το Ζευγολατιό φυλάσσεται από το αστυνομικό τμήμα Βραχατίου. Το Βραχάτι απέχει περίπου 1,5 με 2 χιλιόμετρα. Δίπλα δίπλα είμαστε.
Η Αστυνομία λοιπόν εξαρχής το παρακολουθεί το θέμα. Αυτή η πρωτοβουλία, μπορώ να πω, ότι πιέζει κατά κάποιο τρόπο την Αστυνομία, γιατί ξαφνικά, εκεί που δεν γίνονταν περιπολίες, τώρα γίνονται και από τους αστυνομικούς. Αυτό πιστεύουμε έχει λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης προς την Αστυνομία. Πάντως, να αναφέρω ότι μιλάμε για ένα αστυνομικό τμήμα στο Βραχάτι με 17 άτομα δύναμη, εκ των οποίων οι 9 είναι διοικητικοί».

-Εάν η εταιρεία σεκιούριτι αντιληφθεί κάποιον κακοποιό, ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;

«Καταρχήν κανένας από αυτούς που είναι στο αμάξι, δεν κατεβαίνει. Ο ρόλος τους είναι καθαρά παρατηρητικός. Παρατηρούν δηλαδή και καταγράφουν. Ούτε κατεβαίνει κάποιος από το αυτοκίνητος, ούτε το παίζει καουμπόης, ούτε φυσικά και αστυνόμος. Η Αστυνομία είναι Αστυνομία.
Η πρωτοβουλία αυτή αναπτύσσεται ως βοηθητική υποστήριξη, αν μπορούμε να του πούμε έτσι. Και για τα πέντε περιστατικά που εντοπίσαμε, ενημερώσαμε την Αστυνομία και η ανταπόκριση ήταν άμεση. Βλέπουμε, παρατηρούμε, ενημερώνουμε γιατί το θέμα της ασφάλειας έχει οριστεί. Υπάρχει δημόσια υπηρεσία. Δεν θα καταργήσουμε εμείς την Αστυνομία. Ούτε θα γίνουμε αστυνόμοι στη θέση των αστυνόμων. Να διευκρινίσω ότι κανένα από τα άτομα που ανήκουν στη φύλαξη δεν έχουν καμία σχέση με κανένα πολιτικό κόμμα. Δεν έχουμε καμία σχέση με κανένα πολιτικό φορέα. Γνώμονας μας, πεποίθησή μας, στόχος μας είναι το χωριό μας, ο τόπος που ζούμε. Αν μπορέσουμε δηλαδή με τον εθελοντισμό, να νιώσουμε λίγο ασφαλείς. Ο δήμος από την πρώτη στιγμή ήταν στο πλευρό μας. Η Αστυνομία είναι ενήμερη. Τα άτομα που ανήκουν στην εταιρεία έχουν τα απαραίτητα έγγραφα. Απαγορεύεται να βγει κανείς από το αυτοκίνητο. Εμείς λειτουργούμε ως παρατηρητές και ενημερώνουμε την Αστυνομία.

-Τι χρήματα πληρώνουν οι κάτοικοι για τη φύλαξή τους;

«Η φύλαξη αναπτύχθηκε εθελοντικά. Έτσι, δεν μπήκε κάποιο πλαφόν. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν και χαμηλοσυνταξιούχοι και ηλικιωμένοι. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει κόσμος που δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει ούτε τα 5 και τα 10 ευρώ. Έτσι, επειδή είναι εθελοντική η προσπάθεια, ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του. Άλλος δίνει 5 ευρώ, άλλος 10 ευρώ, άλλος 20 ευρώ… Μπορούμε να πούμε ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται. Έχουν μαζευτεί κάποια χρήματα που πηγαίνουν στα άτομα που κάνουν τη φύλαξη. Τα καύσιμα επίσης τα πληρώνουμε εμείς χάρη στη συνδρομή και τη βοήθεια του κόσμου. Ο κόσμος από την αρχή αγκάλιασε το εγχείρημα και από την πρώτη στιγμή έδωσε και συνεχίζει και δίνει. Έτσι, περιπολούν με κάποια φανερά και κάποια κρυφά αυτοκίνητα».

-Πόσα αυτοκίνητα παρατηρούν;

«Ξεκινήσαμε με ένα. Έχουμε φτάσει να έχουμε τρία αυτοκίνητα και κάποια ακόμη που δεν φαίνονται. Στοχεύουμε κυρίως τις βραδινές ώρες αλλά γίνονται κάποιες παρατηρήσεις και τα πρωινά».

-Τι απαντάτε σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι στο Ζευγολατιό αποφάσισαν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους;

«Αυτό δεν μας εκφράζει. Εμείς δεν παίρνουμε κανένα νόμο στα χέρια μας. Ούτε λειτουργούμε αυτοβούλως. Ο νόμος εκφράζεται από συγκεκριμένες υπηρεσίες. Υπάρχει Δικαιοσύνη, υπάρχουν εισαγγελείς, υπάρχουν έμπειροι αστυνομικοί. Η άποψη ότι πήραμε το νόμο στα χέρια μας δεν ισχύει».

Υπέρ της δημιουργίας της εταιρείας σεκιούριτι στο Ζευγολατιό είναι και ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας, Αννίβας Παπακυριάκος, ο οποίος υποστηρίζει στο newsbeast.gr ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση της ομάδας με πολιτικούς φορείς. Αναφέρει ακόμη ότι λειτουργούν χάρη στην εθελοντική χορηγία των κατοίκων και πάνω απ’ όλα νόμιμα…
Δήμαρχος Βέλου-Βόχας

-Πώς βλέπετε την πρωτοβουλία της εταιρείας σεκιούριτι στο Ζευγολατιό;

«Όλοι οι πολίτες δίνουν κάποια χρήματα, 5 και 10 ευρώ και υπάρχει εταιρεία σεκιούριτι που τους φυλάει. Φυσικά και είμαι υπέρ αυτής της πρωτοβουλίας από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόληψη και Αστυνομία, παρά τις προσπάθειες που γίνονται. Έτσι, μαζεύονται κάποια χρήματα για τη φύλαξη των κατοίκων. Είχαμε ενημερώσει άλλωστε με έγγραφά μας για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα».

-Η πρωτοβουλία σχετίζεται με πολιτικά κόμματα;

«Δεν έχει καμία σχέση με πολιτικά κόμματα. Δεν υπάρχει τίποτα από αυτά. Απλώς παρατηρούν και ενημερώνουν για να είναι οι πολίτες ασφαλείς».