«Ο θάνατος νικιέται μόνο με ζωή. Και τη ζωή μπορεί να τη δώσει η μάνα, αλλά και ένας δωρητής οργάνων». Με τις παραπάνω φράσεις ο 55χρονος Πέτρος Καλοκύρης άρχισε να αφηγείται στο κοινό την περιπέτεια υγείας που έζησε σχεδόν τριάντα ολόκληρα χρόνια, εξαιτίας ενός σοβαρού καρδιολογικού προβλήματος. Προτού υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς δεν μπορούσε σχεδόν να περπατήσει. Περίμενε, όπως χιλιάδες ασθενείς, μήνες ατελείωτους στη λίστα αναμονής και τελικά ήταν από τους τυχερούς. Εδώ και τρία χρόνια ζει με την καρδιά ενός 27χρονου δότη και η ζωή του άλλαξε. Μετακινείται με ποδήλατο, ζει ευτυχισμένος με την οικογένειά του, μεταξύ άλλων είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Φίλων της Μεταμόσχευσης «ΣυνεχίΖΩ», και πρόεδρος πολιτιστικού φορέα (υπεύθυνος για τις εκδόσεις), ενώ απόψε παρουσίασε και στη Θεσσαλονίκη το βιβλίο του με τίτλο: «Η ιστορία της καρδιάς μου, το χρονικό μιας μεταμόσχευσης».
Ο 55χρονος συγγραφέας αποκαλύπτει με κάθε λεπτομέρεια τη συγκλονιστική εμπειρία που έζησε, περιμένοντας στη λίστα αναμονής μεταμοσχεύσεων, ο «ταξίδι» που έκανε προς τη «νέα ζωή» και την ευτυχία, μέσα από πολύ δύσκολους δρόμους, όπως λέει χαρακτηριστικά, και καταλήγοντας περιγράφει πως βίωσε την ευτυχία στα 52 του χρόνια, όταν υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς, με δότη το 27χρονο παλικάρι.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης (με ανοιχτή συζήτηση για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων), που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (γραφείο Β. Ελλάδας) και τις εκδόσεις «Εύμαρος».
Ομιλητές ήταν ο αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Μ, Δημήτρης Γάκης, η συντονίστρια μεταμοσχεύσεων Βόρειας Ελλάδας, Δήμητρα Ζαχαρούδη και ο συγγραφέας – δημοσιογράφος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Φίλων της Μεταμόσχευσης «ΣυνεχίΖΩ», η κατάσταση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, στο μέτωπο των μεταμοσχεύσεων, παραμένει στάσιμη και όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο κ. Καλοκύρης ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η χώρα μας καταλαμβάνει την προτελευταία θέση στην Ευρώπη ( με τελευταία τη Βουλγαρία) στη δωρεά οργάνων.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέχει την προτελευταία θέση σε αριθμό δυνητικών δοτών (με 6,3 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού) τη στιγμή που όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 16 δότες. Πρώτη κατατάσσεται η Ισπανία, με 38,8 δότες, ακολουθούν η Πορτογαλία με 31 δότες, το Βέλγιο με 26,4 δότες, η Αυστρία με 23,3 δότες και η Τσεχία με 18.